Ориенталски зелеви сарми
Лора и Стоян
600 г смляно месо от телешка плешка 100 мл прясно мляко 2 филийки хляб 1 яйце 1 малка глава лук 1/4 връзка магданоз 1 щипка смлян кориандър сол и черен пипер на вкус брашно за овалване олио за намазване | за соса: 500 мл телешки бульон 300 мл червено вино 50 г краве масло 2 стръка мащерка 2 с. л. доматен концентрат 2 с. л. брашно сол и черен пипер на вкус | за гарнитурата: 800 г картофи 150 г бейби спанак 100 г краве масло 2 скилидки чесън сол и черен пипер на вкус |
1 | ![]() | Хлябът се накисва в млякото. Лукът се реже наситно и се смесва с месото, яйцето, кориандъра, сол, черен пипер, накълцания магданоз и отцедения хляб. |
2 | ![]() | Меси се много добре за няколко минути. Оформят се кюфтета и се овалват в брашно. |
3 | ![]() | Подреждат се в намазнена тава и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до получаване на коричка – 25 минути, като междувременно се обръщат. |
4 | ![]() | Кюфтетата се изваждат, а тавата се поставя на котлона. |
5 | ![]() | В нея се слага маслото за соса и щом се разтопи, се поръсва с брашното. Когато брашното се запържи, се налива виното, като се бърка, за да няма бучки, добавя се и концентратът. |
6 | ![]() | Когато алкохолът се изпари, се налива бульонът, пуска се и мащерката, овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се и се готви няколко минути. |
7 | ![]() | Прибавят се кюфтетата и се вари още 5 минути на слаб огън. |
8 | ![]() | Картофите се белят, режат се на кубчета и се сваряват. |
9 | ![]() | Отцеждат се и се пюрират. |
10 | ![]() | Смесват се със смачкания на паста чесън, спанака, маслото, сол и черен пипер. Разбърква се. |
11 | ![]() | Кюфтетата се поднасят със соса и гарнитурата. |
Този Великден ще бъде по-вкусен, ароматен и здравословен, защото Лора и Стоян ще ни разкрият...
Да, ние обичаме вкусната и добре приготвена храна. Това е всичко, което имаме да ви...
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...