Леща с ориз и пържен лук

Ароматна и засищаща
Източник: Бон Апети
Дата: 18.12.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г кафява леща
200 г ориз „Басмати“
2 с. л. зехтин
2 ч. л. кимион
1 ч. л. смлян бахар
1/2 ч. л. куркума
1/2 ч. л. кориандър на зърна
1/4 връзка пресен кориандър
сол и черен пипер на вкус

за лука:
4 глави лук
брашно за овалване
олио за пържене
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Леща с ориз и пържен лук
Лещата се сварява за около 15 минути, трябва да остане леко твърда. След това се отцежда и се охлажда.
2
Леща с ориз и пържен лук 2
Кимионът и кориандърът се счукват в хаванче и се запържват в загретия зехтин.
3
Леща с ориз и пържен лук 3
Добавят се оризът, куркумата и бахарът. Разбърква се много добре.
4
Леща с ориз и пържен лук 4
Сипва се лещата, овкусява се със сол и черен пипер и се наливат 400 мл вода. Кипва се и се готви под капак, 15 минути на слаб огън. Котлонът се изключва, под капака се слага кърпа и се оставя така за още 10 минути.
5
Леща с ориз и пържен лук 5
След това се разбърква внимателно с вилица. Добавя се наситненият кориандър и отново се разбърква.
6
Леща с ориз и пържен лук 6
Лукът се реже на шайби, разделя се на кръгчета, посолява се и леко се намачква. Овалва се в брашно и се изтупва от излишното.
7
Леща с ориз и пържен лук 7
Пържи се до златисто на маслена баня.
8
Леща с ориз и пържен лук 8
Ястието се сервира с пържения лук.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

20.12.2015
Скъпи приятели , това ястие е от арабската кухня . Аз го готвя често , само замествам ориза с булгур . Пак се получава много вкусно .
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Daniela Guneva коментира рецептата Печена свинска плешка
Ясен Симов се регистрира в сайта.
Anna Stamatova коментира новина Как се готви киноа?
Anna Stamatova се регистрира в сайта.
Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: