Лозови сарми с булгур и леща

Трябва да ги пробвате обезателно, защото комбинацията на вкусове действително си заслужава
Източник: Бон Апети
Дата: 20.12.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г лозови листа от буркан
сокът от 1 лимон
100 г булгур с варене
100 г червена леща
4 с. л. зехтин
2 глави червен лук
30 г златни стафиди
30 г сушени кайсии
1 щипка индийско орехче
1 щипка канела
2 стръка прясна мента



Начин на приготвяне:
1
Лозови сарми с булгур и леща
В касерола се кипва вода, сипва се булгурът, похлупва се и се дърпа от котлона. Оставя се за 15 минути и се отцежда.
2
Лозови сарми с булгур и леща 2
Лещата се сварява и също се отцежда. Кайсиите и ментата се режат наситно. Наситненият лукът се запържва в 2 с. л. от зехтина.

3
Лозови сарми с булгур и леща 3
В купа се смесват лещата, булгурът, стафидите, кайсиите, ментата и подправките. Овкусява се със сол и черен пипер.
4
Лозови сарми с булгур и леща 4
Във всяко листо се слага от плънката и се завиват сарми.
5
Лозови сарми с булгур и леща 5
Готовите сарми се подреждат в съд, заливат се с останалия зехтин и сока от лимон и вода, колкото да ги покрие. Похлупват се.
6
Лозови сарми с булгур и леща 6
Готвят се на тих огън за 1,5 часа. Сервират се студени.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2013
Невероятно вкусни. Нещо по нестандартно за празничната трапеза. Е, аз пропуснах ментата ...
2.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2014
Едва днес успях да гледам видеото за тези сармички. В началото на предаването коментирате традицията на Бъдни вечер да се ядат сарми. Аз съм чувала, че това е задължително, защото сармичките символизират повитото бебе - плънката се завива. Оризът пък или булгур, тоест плънката е от зърна, които набъбват, а те символизират \"набъбването\" на корема на Богородица и нарастването на плода в нея.
1.
Изпрати
лично съобщение

21.12.2013
Едни по-различни сарми за Бъдни вечер :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: