Лозови сарми с орехи и стафиди

Източник: Бон Апети
Дата: 24.12.2003
Лозови сарми с орехи и стафиди
 
Необходими продукти:
250 г ориз
1 голяма глава кромид лук
50 г орехови ядки
50 г стафиди
8-10 с. л. олио
1 ч. л. сух копър
лозови листа за завиване
1-2 с. л. доматено пюре
2 скилидки чесън
2 с. л. олио



Начин на приготвяне:
1
Лозови сарми с орехи и стафиди
Лукът се нарязва наситно и се запържва в сгорещеното олио за 1-2 минути. Прибавя се измитият и почистен ориз и се пържи, докато стане "стъклен". Залива се с 250 мл вода и ври, докато оризът я поеме. Прибавят се едро нарязаните орехови ядки и стафидите, овкусява се с копър и се разбърква.
2
Лозови сарми с орехи и стафиди 2
Лозовите листа се разгъват върху плота и във всеки от тях се поставя по 1 лъжица от плънката. Завиват се сармички, като се притискат с длан, за да се стегнат. Подреждат се в тенджера, затискат се с чиния и се заливат с около 700 мл вода. Варят се на тих огън 20-30 минути.
3
Лозови сарми с орехи и стафиди 3
Сосът се приготвя, като чесънът се реже на филийки и се запържва за 10-20 секунди в сгорещеното олио. Добавя се доматеното пюре, разбърква се и се изчаква, докато пюрето стане зърнесто, след което се отстранява от котлона.
4
Лозови сарми с орехи и стафиди 4
Доматеният сос се прибавя към сармите 5-10 минути преди да се оттеглят. Ястието може да се предложи както топло, така и студено.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: