Медена пита

Перфектна комбинация от крем и шоколад
Източник: Бон Апети
Дата: 20.10.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
90 г краве масло
100 г кафява захар „Демерара“
70 г мед
3 яйца
400 г брашно
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. микс от подправки
(канела, индийско орехче, джинджифил,
звезден анасон)

за крема:
2 пакетчета десертен крем без варене (ванилия)
800 мл студено прясно мляко

за глазурата:
150 г черен шоколад
80 мл животинска сметана
бял шоколад за украса

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Медена пита
Медът, захарта и маслото се загряват на умерен огън и се бъркат до получаване на еднородна смес.
2
Медена пита 2
Яйцата се разбиват. Към тях се сипва поизстиналата медена смес и се разбива добре.
3
Медена пита 3
В купа се смесват сухите съставки – брашно, бакпулвер, канела, индийско орехче, джинджифил и анасон.
4
Медена пита 4
Прибавят се и течните съставки и хубаво се разбърква с лъжица.
5
Медена пита 5
Получава се гъсто и лепкаво тесто, което се оставя в хладилник за 15 минути.
6
Медена пита 6
В тава, върху силиконов килим, от сместа последователно се оформят четири еднакви блата.
7
Медена пита 7
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за по 8–10 минути всеки. Охлаждат се, и ако е необходимо, краищата им се заравняват.
8
Медена пита 8
През това време се приготвя кремът, като съдържанието на пакетчетата се смесва с прясното мляко и се разбива.
9
Медена пита 9
Блатовете се мажат с готовия крем и се слепват.
10
Медена пита 10
Шоколадът се начупва в купа и се смесва с горещата сметана.
11
Медена пита 11
Питата се залива с получената шоколадова глазура.
12
Медена пита 12
Украсява се с настърган бял шоколад и се оставя в хладилник за 4 часа.

Съвети:
Най-лесно ще оформите блатовете, като гребвате в тестото с потопена в олио лъжица. Заравнете ги добре с лъжица, за да са еднакви.
Ние ползваме форма за торта без дъно с регулиращи се страни, за да оформим правилни блатове. Вие може да ползвате форма, каквато имате.

Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

24.10.2023
Вкусен е и много бързо се прави, блатовете са леко твърди дори на другия ден, но не така, че да се размества при рязане, чудесно стои. Имах проблем само с нанасянето на шоколадовата глазура, гъста е и не може сама да се разлее навсякъде, а при докосване се смесва с крема отдолу, но и така се получи добре.
6.
Изпрати
лично съобщение

13.09.2015
да
5.
Изпрати
лично съобщение

28.10.2014
да
4.
Изпрати
лично съобщение

24.10.2014
много вкусен десерт стана ми любим:)
3.
Изпрати
лично съобщение

23.10.2014
изглежда вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


112 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: