Мидена супа с резене и шафран

За испанската кухня е характерно ароматизирането с шафран на всички ястия с риба и морски деликатеси
Източник: Бон Апети
Дата: 26.06.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 1/2 кг миди с черупките
200 г домати
70 г масло
200 мл течна сметана
80 мл бяло вино
1/2 глава резене (100 г)
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
1 кубче бульон
1 щипка розмарин
1 щипка естрагон
1 щипка мащерка
1 щипка шафран



Начин на приготвяне:
1
Мидена супа с резене и шафран
Черупките на мидите се почистват под течаща вода, като се използва домакинска тел, за да се отстрани напълно пясъкът.
2
Мидена супа с резене и шафран 2
Лукът и морковът се нарязват надребно. Зелената част на резенето се отстранява и главата се нарязва също на малки парчета. 1/4 от зеленчуците се запържват за около 2 минути в тенджера, в която предварително са загрети 20 г масло.
3
Мидена супа с резене и шафран 3
Когато зеленчуците се зачервят, се добавят мидите, налива се виното и ври 2 минути. След това бульонът се прецежда, а неразворените миди и зеленчуците се отстраняват. Няколко разтворени миди се оставят за декорация, а останалите се изваждат от черупките.
4
Мидена супа с резене и шафран 4
Доматите се нарязват на кубчета и заедно с наситнените чесън, лук, морков и резене се запържват в предварително загрятото масло (50 г). След 4-5 минути се поръсват с щипка шафран.
5
Мидена супа с резене и шафран 5
След това в тенджерата се налива прецеденият миден бульон и се добавя гореща вода, така че течността да стане 1 л. Стрива се бульонът, изсипват се мидените ядки и се вари 15 минути.
6
Мидена супа с резене и шафран 6
Сварената супа се подправя с естрагон, розмарин и мащерка. В нея се налива сметаната, посолява се, след което се пюрира. При сервиране всяка порция се декорира с мида с черупка и зелени връхчета резене.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


151 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: