Мусака с тиквички

Една различна мусака за съботния или неделния обяд
Източник: Бон Апети
Дата: 24.04.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за плънката:
600 г кайма смес
2 моркова
100 г глава целина
1 глава лук
4 скилидки чесън
600 г домати на кубчета от консерва
100 мл мастика
50 мл зехтин
1/4 връзка магданоз
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1 пръчка канела
сол и черен пипер на вкус

за бешамела:
700 мл прясно мляко
4 жълтъка
4 с. л. брашно
4 с. л. краве масло
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

за мусаката:
1 кг тиквички
800 г картофи
300 г овчи кашкавал
50 мл зехтин


Начин на приготвяне:
1
Мусака с тиквички
Лукът, чесънът, морковите и целината за плънката се нарязват наситно. Запържват се в загрятия зехтин.

2
Мусака с тиквички 2
Добавя се каймата и се пържи докато стане на трохи. Сместа се овкусява с канелата, мащерката и дафиновия лист. Налива се мастиката.

3
Мусака с тиквички 3
След като алкохолът се изпари, се прибавят доматите. Сместа се оставя да къкри на слаб огън за около 40 минути. По средата на готвенето се маха канелата. Овкусява се със сол, черен пипер и наситнения магданоз.

4
Мусака с тиквички 4
Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното. Постепенно се налива млякото. Овкусява се с индийското орехче.

5
Мусака с тиквички 5
Съдът се сваля от огъня и когато сместа се охлади леко, се добавят жълтъците, сол и черен пипер. Сосът се оставя да се охлади закратко.

6
Мусака с тиквички 6
Тиквичките се нарязват натънко по дължина. Овалват се в зехтина и се пекат на грил тиган.

7
Мусака с тиквички 7
Картофите се нарязват на тънки шайби с мандолина. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

8
Мусака с тиквички 8
Дъното на тава (29х29 см) се намазва с малко бешамел. Отгоре се подреждат плътно картофи, после тиквички. Върху тях се разпределя половината от сместа с каймата. Поръсва се с настърган кашкавал и отново се редуват бешамел, картофи, тиквички, останалата кайма, бешамел, кашкавал, картофи, тиквички, бешамел и се завършва с кашкавал.

9
Мусака с тиквички 9
Мусаката се пече за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (17)
17.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2022
Много хубава рецепта, мисля да я пробвам!
16.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2020
Страхотна е тази рецепта.
15.
Изпрати
лично съобщение

28.06.2017
Въпреки,че не сложих мастика и канела,защото ги мразя пак стана страшно вкусно.Много благодаря,страхотна рецерта.
14.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2016
Аромат и вкус...страхотни :)
13.
Изпрати
лично съобщение

02.07.2015
Мусаката стана перфектна, наистина изисква повече време,но си заслужава.направих я без канела и мастика,супер рецепта.изяде се много бьрзо, това е показател,че и у дома много се хареса
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


257 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: