Обърнат кейк с грозде

Пухкав, с аромат на лимон и основа от карамел и плодове
Източник: Бон Апети
Дата: 01.11.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
150 г брашно
4 яйца (размер Л)
250 г захар
80 мл прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
50 г краве масло
80 мл олио
300 г бяло грозде без семки
1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Обърнат кейк с грозде
Яйцата и 200 г от захарта се разбиват с миксер, докато удвоят обема си. Добавят се олиото, брашното, прясното мляко, бакпулверът и настърганата лимонова кора. Разбива се отново.

2
Обърнат кейк с грозде 2
Останалите 50 грама захар се карамелизират в касерола. Когато карамелът стане златист, се добавя маслото.

3
Обърнат кейк с грозде 3
Готовата смес се изсипва в кейкова форма, в която е разстлана намокрена пергаментова хартия. Отгоре се слагат зрънцата от гроздето.

4
Обърнат кейк с грозде 4
Залива се с тестото и сладкишът се пече за 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

5
Обърнат кейк с грозде 5
Когато е готов се оставя да се охлади и се обръща. Щом изстине напълно, се нарязва.
Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

07.10.2020
Отива в графа любими десерти
12.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2014
Изключително вкусен сладкиш! Правя го вече няколко пъти и всеки път се изяжда много бързо. Поради липса на грозде без семки, използвам бяло десертно грозде със семки и това е единствената забележка на дегустиращите, че трябва да ги отделят по време на ядене. За мен това не е съществен проблем. Става по-вкусен и сочен, когато се направи по-тънък, т.е. в по голяма тава и основата и се покрива с повече карамелизирана захар. Аз слагам двойното количество от това посочено в рецептата.
11.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2013
Много вкусен и интересен кейк.Заслужава си да се опита.
10.
Изпрати
лично съобщение

21.12.2013
Не ми се изпече равномерно но беше вкусен
9.
Изпрати
лично съобщение

14.11.2013
Стана много вкусно. Една препорака - формите за кейк на различните производители са с различна вместимост, добре е да се пише в рецептата за какъв съд са посочените продукти. Благодаря за хубавата рецепта!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: