Обърнат сладкиш с праскови

Приготвяме го с много масло и бадеми, гарнираме с млечен сос с аромат на ром
Източник: Бон Апети
Дата: 20.07.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг праскови
200 г захар
125 г краве масло
100 г сурови бадеми
7 точени кори
захар

за соса:
250 г цедено кисело мляко
2 с. л. мед
2 с. л. тъмен ром
1 ванилия



Начин на приготвяне:
1
Обърнат сладкиш с праскови

Прасковите се измиват и се нарязват на лодки. В тенджера се сипват захарта и 50 г от маслото и се оставя да се карамелизират на котлона. Съдът (трябва да е подходящ и за печене във фурна) се сваля от огъня и в соса се подреждат плодовете. Поръсват се с натрошените бадеми.

 


2
Обърнат сладкиш с праскови 2

Корите се изрязват в кръг, малко по-голям от капака на тенджерата.

 


3
Обърнат сладкиш с праскови 3

Останалото масло се разтопява и с него се намазват корите, една по една, и се поръсват със захар. Подреждат се една върху друга.  

 


4
Обърнат сладкиш с праскови 4

Корите се поставят върху карамелизираните праскови, като краищата добре се натискат покрай плодовете. Пече се 35 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. После се охлажда за 5 и се обръща.

 


5
Обърнат сладкиш с праскови 5

Млякото се смесва с меда, рома и ванилията и се разбърква добре. Десертът се гарнира със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

10.08.2020
Добре се получи, но трябваше да го обърна в по-дълбока чиния - сосът дойде в повече. Но е вкусно!
6.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2017
Направих го без точени кори, а тесто като за кекс и стана супер!
5.
Изпрати
лично съобщение

15.09.2013
Един от любимите ми!
4.
Изпрати
лично съобщение

16.08.2013
Направих сладкиша и стана чудесен. Използвах идеята, а при реализирането замених корите с лист бутер тесто, а прасковите с нектарини. Вълшебен вкус! :)
3.
Изпрати
лично съобщение

08.08.2013
Аз приготвих тази рецепта,но замених корите с една смес за кейк,в която добавих овесени ядки и малко канела.Използвах пълнозърнесто брашно от спелта и се получи тънак пухкав блат.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: