Огретен с праз и ориз

Източник: Бон Апети
Дата: 02.03.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г ориз
3 стръка праз (400 г)
1 кубче пилешки бульон
3-4 с. л. олио
1/3 буркан стерилизирани домати
1 малка глава лук
7-8 стръка магданоз
1/2 ч. л. сол
1 щипка захар
300 мл прясно мляко
100 г кашкавал
50 г масло
2 жълтъка
2 с. л. брашно
1/2 ч. л. сол
1 щипка индийско орехче



Начин на приготвяне:
1
Огретен с праз и ориз
Празът се нарязва надребно и се задушава за около минута в предварително загрятото олио. Сипва се оризът.
2
Огретен с праз и ориз 2
След 2 минути се наливат 750 мл вряла вода, стрива се бульонът и се оставя да къкри под капак, докато оризът поеме водата.
3
Огретен с праз и ориз 3
Лукът, стерилизираните домати, солта, захарта и магданозът за доматения сос се смесват и пасират.
4
Огретен с праз и ориз 4
Брашното се запържва в предварително загрятото масло до златисто. Съдът се оттегля от котлона и след 30 секунди се налива млякото. След това се кипва и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти.
5
Огретен с праз и ориз 5
Сосът се подправя със сол и индийско орехче. След това се оттегля от котлона и се налива в разбитите жълтъци, като се бърка.
6
Огретен с праз и ориз 6
В подходящи йенски съдове се налива доматен сос, отгоре се разпределя оризът, прибавят се по няколко супени лъжици бял сос и се поръсва с настърган кашкавал. Огретенът се пече около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

23.08.2018
Направих го със заливка за мусака (яйца и кисело мляко) и поръсих с малко кашкавал и също стана много добре.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: