Орехов пай

В САЩ този пай е класика
Източник: Бон Апети
Дата: 30.10.2023
Орехов пай
 
Необходими продукти:
за блата:
500 г брашно
240 г пудра захар
2 яйца
250 г краве масло
2 ванилии
1 яйце за намазване

за плънката:
850 г захар
50 г мед
400 мл животинска сметана
500 г печени орехи


Начин на приготвяне:
1
Орехов пай

Маслото се оставя да омекне на стайна температура и след това се разбива в блендер с брашното, захарта и ванилиите, докато се получат трохи. Прибавят се яйцата, за да споят сместа. Готовото тесто се увива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за 20–30 минути.


2
Орехов пай 2

Захарта и медът за плънката се слагат в касерола и се загряват докато се разтопят.


3
Орехов пай 3

Налива се сметаната и се добавят орехите. Когато се получи карамелен сос, съдът се сваля от огъня и плънката се оставя да изстине.


4
Орехов пай 4

Тестото се разделя надве, разточва се и едната кора се разстила във форма, върху хартия за печене.


5
Орехов пай 5

Престоява в хладилник за 10 минути и върху него се сипва плънката.


6
Орехов пай 6

Отгоре се слага другата разточена кора, на която сте отрязали три малки дупчици с помощта на ринг. Паят се пече в загрята на 170 градуса фурна за 40 минути, с вентилатор. Малко преди да е готов, се намазва с разбито яйце.


 


Съвет: Ако ви остане тесто, замразете го и го ползвайте друг път.


Подобни рецепти:
Коментари (10)
10.
Изпрати
лично съобщение

07.03.2019
Много вкусно! Коричката е страхотна! Рецептата е точна, но количеството е огромно. Направих половин доза.
9.
Изпрати
лично съобщение

16.07.2014
Това е един от най-невероятните десерти, които съм правила. В началото бях скептична заради многото захар, но всичко си е на мястото и вкусът му е уникален. Пробвайте го. Ще смаете гостите.
8.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Именно сметаната не позволява да се втвърди :)
7.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Стана страхотен.Плънката стана леко течна.
6.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Втвърдява се ,при това доста!Преди консумация се затопля,но въпреки това плънката си остава твърда,а плънката на ореховия пай от сладкарницата се разтича.Има ниакакжа тънкост,но каква е........
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: