Торта „Гараш“

Класическа и божествено вкусна
Източник: Бон Апети
Дата: 15.10.2021

Гласове до момента: 353


Торта „Гараш“
 
Необходими продукти:
за блата:
150 г пудра захар
5 белтъка
120 г орехи
1 ванилия
1 с. л. брашно
1 щипка сол

за крема „Гараш“:
300 г черен шоколад (над 65 % какао)
250 мл животинска сметана
150 г захар
30 мл ирландски крем ликьор

за глазурата:
100 г черен шоколад
20 мл олио

за гарниране:
50 г белен шамфъстък
30 г кокосови стърготини


Начин на приготвяне:
1
Торта „Гараш“

Белтъците за блата се разбиват с миксер заедно с щипка сол, докато се получи пяна. Прибавят се пудрата захар, брашното, натрошените орехи и се разбърква добре със силиконова шпатула.


2
Торта „Гараш“ 2

Сместа се разделя на 4. Разстилат се блатове в отделни форми, покрити с хартия за печене (или се пекат в една форма, един по един).


3
Торта „Гараш“ 3

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути, докато се получи карамелен цвят.


4
Торта „Гараш“ 4

Захарта и сметаната за крема се слагат на огъня, докато кипнат.


5
Торта „Гараш“ 5

Към тях се добавя нарязания наситно шоколад и се разбърква добре. Когато се разтопи се оставя сместа да се охлади и се налива крем ликьора.


6
Торта „Гараш“ 6

След това се разбива с миксер докато се сгъсти и се получи по-светъл цвят. Оставя се на студено.


7
Торта „Гараш“ 7

Изстиналите блатове се подреждат един върху друг във форма за торта, като между тях се маже с крем.


8
Торта „Гараш“ 8

Стените също се заглаждат с крем и тортата се оставя да се охлади.


9
Торта „Гараш“ 9

Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня и към него на тънка струйка се добавя олиото.


10
Торта „Гараш“ 10

Тортата се намазва отгоре с готовата глазура.


11
Торта „Гараш“ 11

Поръсва се с със смления шамфъстък, смесен с кокосовите стърготини. Оставя се да се охлади в хладилник минимум за 4 часа.


Подобни рецепти:
Коментари (23)
23.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2020
Калорийна бомба, но еликсир за сетивата.
22.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2018
Бомба от шоколад ! Любимата ми торта!
21.
Изпрати
лично съобщение

14.09.2015
Любимата ми торта... най-накрая си я направих аз. На мен ми отне 3 часа... но си струваше :)
20.
Изпрати
лично съобщение

10.12.2013
Тортата става много хубава.
19.
Изпрати
лично съобщение

15.11.2014
Тортата е вкусна, но блатовете са много тънки...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Еклер коментира рецептата Уелски кехлибарен пудинг
Mandarina Brauswetter коментира рецептата „Щи“ с кисело зеле
vem89 коментира рецептата Фъч
sisi_ml се регистрира в сайта.
Elya Ahmed се регистрира в сайта.
Luba Ivanova коментира рецептата Овчарски пай
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: