Щолен

Източник: Бон Апети
Дата: 15.12.2011
Щолен
 
Необходими продукти:
за тестото:
750 г брашно
200 мл прясно мляко
1 кубче мая (42 г)
200 г краве масло
75 г захар
1/2 ч. л. смлян карамфил
1/2 ч. л. смляно индийско орехче
1/2 ч. л. смлян кардамон
2 средно големи яйца
2 жълтъка
брашно за плота

за сместа от ядки и плодове:
100 г захаросани портокалови кори
100 г захаросани лимонови кори
250 г стафиди
200 г накълцани бадеми
1 с. л. бадемов ликьор
50 мл ром
50 г пудра захар
2 пакетчета ванилова захар

за намазване:
100 г краве масло

за поръсване:
100 г пудра захар
50 г кристална захар
1 пакетче ванилова захар


Начин на приготвяне:
1
Щолен

Захаросаните лимони и портокали се нарязват наситно и заедно с останалите продукти за сместа от ядки и кори се слагат в купа и се разбъркват. Оставят се в хладилник за 24 часа.

 


2
Щолен 2

Половината от млякото за тестото се загрява и в него се разтваря маята. Слагат се по една щипка захар и брашно и се оставя на топло за 15 минути, като съда се покрива с кърпа. Трябва да се появат мехурчета, което показва, че маята е активна.


3
Щолен 3

Брашното за тестото се слага в голяма купа и в него се прави кладенче. Сипва се млякото с маята.

 


4
Щолен 4

Маслото се разтопява и към него се добавят захарта, подправките, яйцата и жълтъците. Разбърква се добре и се налива останалото прясно мляко.


5
Щолен 5

Маслено-яйчената смес се изсипва при брашното и се замесва гладко тесто (с ръце или с миксер), което се оставя да почива за 10 минути. След това се натиска леко, за да се получи правоъгълник.

 

 

 


6
Щолен 6

Сместа с корите и ядките се вади от хладилника и се слага върху леко разстланото тесто.

 


7
Щолен 7

Краищата на тестото се загъват навътре и отново се замесва върху набрашнен плот.

 


8
Щолен 8

След това се разделя на две половини и всяка се разточва, така че да се получат два еднакви правоъгълника.

 

 


9
Щолен 9

Правят се рула, като тестото се прегъва на три. С помощта на точилка се сплескват леко.

 

 


10
Щолен 10

Плоските рула се оставят да втасват около 20 минути, покрити с кърпа, като трябва да увеличат обема си два пъти.

 

 

 

 


11
Щолен 11

Пекат се в тава, покрита с хартия за печене (или с незалепваща повърхност) в загрята на 200 градуса фурна за 50–55 минути.


12
Щолен 12

Когато са готови, щолените се мажат с останалото масло, докато го поемат цялото. Поръсват се със смесените захар и ванилова захар. Когато изстине, се поръсва и пудрата захар.

 

Съвети: Захаросани кори от цитруси може да си направите като ги бланширате три пъти, за кратко, във вряща вода, за да си пуснат горчивите сокове. Водата се сменя всеки път. След това ги варите в захарен сироп и ги оставяте да изсъхнат или ги затваряте в буркан.

Готовият щолен почива 1 ден и чак след това се завива във фолио за свежо съхранение.

Трябва да престои поне 3 седмици, за да поеме всички аромати. Може да се съхранява 4–6 седмици.


 


Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

14.12.2020
Страхотна рецепта,аз добавям и други сушени плодове като кайсии,смокини,червена боровинка и два вида стафиди,както и слагам равни части орехи и бадеми. Невероятни се получават,особено като отлежат няколко седмици!
6.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2015
Много се хареса. Аз нарязах и един пакет локум, както и няколко смокини. Направих два щолена като единият се изяде за един час. Поздравления! За пръв път успявам да направя този сладкиш
5.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2015
Ароматен и вкусен!
4.
Изпрати
лично съобщение

23.12.2014
На мен ми трябваше още една чашка брашно, за да не е твърде лепкаво тестото. И втаса много бързо! Станаха дооста по-големи, отколкото очаквах. И вкусни!
3.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2014
Невероятен сладкиш- толкова богат и вкусен. Наистина рецептата е много добра , но май тези градуси са високи като за обикновена фурна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



145 ДУШИ ОНЛАЙН
Каля сготви Тортия
Каля коментира рецептата Тортия
Каля коментира рецептата Рататуй
Gery Kostadinova се регистрира в сайта.
Emilia Nedelcheva се регистрира в сайта.
Жанет Желязкова се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: