Оригинално тирамису

Класически ароматен десерт
Източник:
ТИТЛА:
Дата: 25.03.2015
Оригинално тирамису
 
Необходими продукти:
2 пакета бишкоти
6 жълтъка
12 белтъка
350-400 г пудра захар
600 г сирене „Маскарпоне”
50 мл уиски
30 мл ликьор
50 мл тъмен ром
50-80 г какао (за поръсване)
6 чаши дълго кафе еспресо
200 мл течна сладкарска сметана


Начин на приготвяне:
1
За да приготвите крема разбийте маскарпонето и пудрата захар с миксер, като слагате захарта постепенно, на порции. Добавете жълтъците, разбийте бързо и оставете в хладилник.
2
Отделете 12 белтъка в идеално суха купа. Сложете голяма щипка сол. Разбийте с идеално сухи бъркалки на миксера - бързо и енергично. Когато се получи консистенция на гъст сняг, извадете другата смес от хладилника и я прибавете.
3
Разбийте бързо и сладкарската сметана - може и с пасатор, но трябва да е студена. Добавете в купата при белтъците. Разбъркайте със силиконова шпатула отдолу нагоре - с въртеливи движения.
4
Сглобете тортата по следния начин: Излейте кафето в купа, прибавете трите вида алкохол и разбъркайте. Разпределете малка част от крема по дъното на тава с приблизителни размери 60 х 30 см. Бишкотите се топват в сместа с кафето за секунда и се редят първо по дължината на тавата, а после перпендикулярно. Между редовете слагаме обилно крем, без да прекаляваме. Най-отгоре завършваме с крем.
5
Тирамисуто се оставя за едно денонощие хладилник. Ако искате след 12 часа да е готово, сложете в крема 10 г разтворен в 1 с. л. вода желатин. След 1 денонощие вадим, режем на 12 части и поръсваме с какао. Насладете се на плътен и взривяващ обонянието вкус и аромат! Бон Апети!

Съвет:
При употреба на желатин - естествено, че трябва да се разбърка за минутка с шпатулата в крема.

Съвет:
Подобни рецепти:
Коментари (29)
29.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2016
Идеално ще е с шоколад отгоре.
28.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2016
Идеално ще е с шоколад отгоре.
27.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2016
Идеално ще е с шоколад отгоре.
26.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2015
Аз не смесвам кафето с алкохол,а с мляко .. И отгоре поръсвам с шоколад ,който съм го нарязала на тънки ивички.
25.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2015
Аз не смесвам кафето с алкохол,а с мляко .. И отгоре поръсвам с шоколад ,който съм го нарязала на тънки ивички.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


200 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: