Пълнено червено цвекло

Постно предястие, подходящо за Бъдни вечер
Източник: Бон Апети
Дата: 19.12.2012
Пълнено червено цвекло
 
Необходими продукти:
2 кг червено цвекло (средно големи глави)
3 глави лук
2 скилидки чесън
500 г картофи
200 г печурки
50 г орехи
50 стафиди
1/2 ч. ч. зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин „Екстра върджин”
сол и черен пипер на вкус
4 с. л. зехтин „Екстра върджин” за поливане


Начин на приготвяне:
1
Пълнено червено цвекло

Цвеклото се измива и всяка глава се слага в лист алуминиево фолио. Овкусява се със сол, черен пипер и 2 лъжици от зехтина. Завива се и се пече в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – за 2 часа.

 


2
Пълнено червено цвекло 2

След това главите се обелват и се издълбават. Издълбаната част се запазва за супа например.

 


3
Пълнено червено цвекло 3

Картофите се сваряват на пара. Намачкват се с вилица.

 


4
Пълнено червено цвекло 4

Лукът се нарязва наситно и се запържва до карамелено в зехтина. Прибавя се чесънът, нарязван наситно. Когато и той се позапържи, се слагат гъбите, нарязани на малки  кубчета.

 


5
Пълнено червено цвекло 5

Бульонът се кипва и в него се сипват стафидите и орехите. Готвят се на слаб огън докато течността се абсорбира. Добавя се към картофите, заедно с лука, гъбите и чесъна. Овкусява се със сол и черен пипер.

 

 


6
Пълнено червено цвекло 6

Цвеклото се пълни със сместа и се запича в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути. Полива със зехтин „Екстра върджин” и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Гоголова се регистрира в сайта.
Велина Василева коментира рецептата Кибе в бял сос
Margarita Ruslanova коментира рецептата Сусамови хлебчета
Мира се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Доматена супа с булгур
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: