Памук погача на кифлички

Една по-интересна питка
Източник: Stella Emil Tserkovska
ТИТЛА: Чирак
Дата: 29.01.2016
Памук погача на кифлички
 
Необходими продукти:
240 мл топло прясно мляко
240 мл топла вода
240 мл олио
5 с. л. захар
1 с. л. сол
20 г прясна мая
840 г брашно
1 жълтък (за намазване)


Начин на приготвяне:
1
Маята се разтваря във водата, заедно с 1 с. л. захар. Покрива се с кърпа и се оставя настрана за 10-15 минути.


2
В купа се сипват 3 ч. ч. от предварително пресятото брашно. В средата се прави кладенче и в него се наливат маята, млякото и олиото. Добавят се захарта и солта и се разбърква с лъжица.

3
При постепенно добавяне на останалото брашно се замесва меко и еластично тесто. Разделя се на 2 топки и всяка се разточва на тънка, кръгла кора.

4
Всяка кора се реже на 8 (или 12) триъгълника, които се навиват като кифлички. Нареждат се в тава (с диаметър 28 см), върху хартия за печене и се оставят да втасат на топло или завити с кърпа, в загрята на 50 градуса фурна, докато удвоят обема си (40-50 минути). След това се намазват с жълтъка, разбит с 1 с. л. олио и се поръсват със семена по желание.
5
Погачата се пече 40-50 минути в загрята на 180 градуса фурна.


Съвети:
Ако не искате погачата да е сладка, намалете захарта на 2 с. л.

Вместо прясна може да използвате суха мая (7 г), като в такъв случай направо я изсипвате в брашното.

На мен ми беше необходимо малко повече от посоченото количество брашно - около 1 кг.

Хубаво препечете погачата, за да не остане глетава.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

09.08.2016
както при кекса ли се проверява дали е добре изпечено?
5.
Изпрати
лично съобщение

09.05.2016
Ето я моята погача, но не успях да я снимам изпечена, бързо свърши :)
4.
Изпрати
лично съобщение

04.03.2016
Наистина е памук!!!! Сложих цяло пакетче мая, става по- бързо.
3.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2016
Използвах същата рецепта,но сложих и сирене този път...Свършва за много бързо :)
2.
Изпрати
лично съобщение

19.02.2016
да
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: