Патладжани под зехтин

Пикантна туршия от Южна Италия
Източник: Бон Апети
Дата: 18.10.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2,5 кг патладжани
1 глава целина
1 глава чесън
3 люти червени чушки
600 мл бял винен оцет
500 мл зехтин
1 лимон
1/4 връзка джоджен
сол на вкус
зехтин за доливане


Начин на приготвяне:
1
Патладжани под зехтин

Патладжаните се нарязват на ивици. Слагат се в гевгир или върху скара в тава, като на всеки ред се слага сол. Изчаква се около час и половина.

 


2
Патладжани под зехтин 2

След това се слага нещо тежко и се изчаква още половин час (общо време за престой е не повече от 2 часа).

 


3
Патладжани под зехтин 3

После се поставят в голяма купа и се разбъркват. Заливат се с оцета и лимоновия сок. Захлупват се с чиния и върху нея, ако се наложи, отново се слага нещо тежко, за да бъдат всички патладжани в течността. Оставят се така за 3 часа.

 


4
Патладжани под зехтин 4

После се отцеждат хубаво и се разбъркват. Добавят се наситнените чесън, целина, люти чушки, джоджен и се налива зехтина. Разбъркват се много добре и се оставят така за 2 дена, за да поемат аромата на подправките.

 


5
Патладжани под зехтин 5

През тези два дни, бъркането трябва да се повтори поне 6–10 пъти. Също трябва да се опитват как са на вкус, ако солта или оцета са недостатъчни, трябва да се добави от тях.

 


6
Патладжани под зехтин 6

Туршията се насипва в буркани (или в голям буркан, както направихме ние), в които задължително трябва винаги да бъде покрита до горе със зехтин.

 

 




Съвет: Патладжаните се натискат добре в бурканите, за да се спестява зехтин. Съхранява се в килер до 1 година. Важно е, когато се вади от нея, да се долива зехтин. От тези продукти се напълва един буркан с вмстимост 1 л.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


204 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: