Свинско с наденички и кисело зеле
Лора и Стоян
1 маринована пуйка (5 кг) 3,5 кг кисело зеле 300 г орехи 150 г червени боровинки 120 г краве масло 150 г бекон „Панчета“ (на слайсове) 150 мл бренди 50 мл олио 6 ябълки 2 стръка розмарин сол и черен пипер на вкус | за глазиране: 50 г краве масло 50 г мед 50 мл лимонов сок 2 стръка мащерка сол на вкус |
1 | ![]() | Боровинките се накисват в брендито. |
2 | ![]() | Ябълките се измиват, нарязват се на кубчета и се запържват в 50 г масло. |
3 | ![]() | Когато се карамелизират, се прибавя беконът. |
4 | ![]() | Щом стане златист, се прибавят и орехите, накълцани наедро. Оставят се леко да се позапържат и съдът се дърпа от котлона. |
5 | ![]() | Слагат се и боровинките, заедно с малко от алкохола, накълцаният розмарин, сол и черен пипер на вкус. |
6 | ![]() | Пуйката се подправя със сол и черен пипер, отвътре и отвън, и се пълни с ароматната смес. Завързва се. Между кожата и гърдите се слагат парчета масло. |
7 | ![]() | Останалата плънка се прехвърля в друга тава, наливат се 100 мл вода и се покрива с алуминиево фолио. |
8 | ![]() | Киселото зеле се реже на ивички, слага се в голяма тава, полива се с олио и се разбърква. Върху него се поставя пуйката и се покрива с фолио. Пече се около 3 часа в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. |
9 | ![]() | След това фолиото се отстранява, пуйката се маже с глазура, приготвена от лимоновия сок, меда, наситнената мащерка, сол на вкус и маслото. Готви се още 40 минути на 200 градуса, за да се запече. |
10 | ![]() | Останалата част от плънката също се слага във фурната и се запича за кратко. Сервира се заедно с пуйката и зелето.
Съвет: При печенето на пуйката трябва да се има предвид, че за 1 кг месо са необходими около 40 минути. Ако искате пуйката да има хубава коричка от всички страни, трябва да я обърнете и да я намажете с глазура и от долната страна. |
1. |
Изпрати
лично съобщение |
12.01.2017 Приготвих пуйката по тази рецепта и показаната преди това марината... получи се страхотна и обрах овациите на всички!
|
В навечерието сме на най-чаканите, най-магичните и най-вълнуващи празници в годината - Бъдни вечер, Коледа...
Дори и най-изобретателните кулинари понякога имат нужда от идеи за бърза семейна вечеря или пък...
Зашеметяващи са сергиите по пазарите през есента! Претрупани от свежи сезонни плодове и зеленчуци, те...
Първите пожълтели листа вече са факт. Все още е слънчево, но всички добре знаем, че...
Всеки има различна причина да обича лятото повече от другите сезони - морето, ваканцията, планината,...