Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи

Дата: 22.12.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 маринована пуйка (5 кг)
3,5 кг кисело зеле
300 г орехи
150 г червени боровинки
120 г краве масло
150 г бекон „Панчета“ (на слайсове)
150 мл бренди
50 мл олио
6 ябълки
2 стръка розмарин
сол и черен пипер на вкус
за глазиране:
50 г краве масло
50 г мед
50 мл лимонов сок
2 стръка мащерка
сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехиБоровинките се накисват в брендито.
2
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи 2Ябълките се измиват, нарязват се на кубчета и се запържват в 50 г масло.
3
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи 3Когато се карамелизират, се прибавя беконът.
4
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи 4Щом стане златист, се прибавят и орехите, накълцани наедро. Оставят се леко да се позапържат и съдът се дърпа от котлона.
5
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи 5Слагат се и боровинките, заедно с малко от алкохола, накълцаният розмарин, сол и черен пипер на вкус.
6
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи 6Пуйката се подправя със сол и черен пипер, отвътре и отвън, и се пълни с ароматната смес. Завързва се. Между кожата и гърдите се слагат парчета масло.
7
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи 7Останалата плънка се прехвърля в друга тава, наливат се 100 мл вода и се покрива с алуминиево фолио.
8
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи 8Киселото зеле се реже на ивички, слага се в голяма тава, полива се с олио и се разбърква. Върху него се поставя пуйката и се покрива с фолио. Пече се около 3 часа в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
9
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи 9След това фолиото се отстранява, пуйката се маже с глазура, приготвена от лимоновия сок, меда, наситнената мащерка, сол на вкус и маслото. Готви се още 40 минути на 200 градуса, за да се запече.
10
Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи 10Останалата част от плънката също се слага във фурната и се запича за кратко. Сервира се заедно с пуйката и зелето.


Съвет:
При печенето на пуйката трябва да се има предвид, че за 1 кг месо са необходими около 40 минути.
Ако искате пуйката да има хубава коричка от всички страни, трябва да я обърнете и да я намажете с глазура и от долната страна.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2017
Приготвих пуйката по тази рецепта и показаната преди това марината... получи се страхотна и обрах овациите на всички!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Mariq Atanasova коментира рецептата Яхния от патладжани
Galina Valentinova публикува рецептата Салата от карфиол
Слав публикува рецептата Ванилови палачинки
Слав публикува рецептата Гъбена крем супа с картофи
Gabriela Komitova се регистрира в сайта.
Kemale Hesenova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта