Печена целина със сос „Ромеско“

Любопитна идея за вкусно постно (пред)ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 13.03.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 глави целина (около 250 г всяка)
2 кг морска сол

за соса:
100 мл зехтин
20 мл червен винен оцет
50 г филирани бадеми
3 печени червени чушки от буркан (без оцет)
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
2 стръка босилек
1 с. л. доматен концентрат
1/2 ч. л. лют пушен пипер
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Печена целина със сос „Ромеско“
Целината се измива много добре и се слага в тава върху морска сол. Покрива се с морска сол и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час и 15 минути, времето зависи от големината на главите.
2
Печена целина със сос „Ромеско“ 2
Лукът за соса се нарязва на ивици, а чесънът се наситнява. Запържват се в около 40 мл сгорещен зехтин.
3
Печена целина със сос „Ромеско“ 3
Поръсват се бадемите и когато се запържат леко, се прибавят чушките, нарязани на ивички. Овкусява се със сол и черен пипер.
4
Печена целина със сос „Ромеско“ 4
Сместа се прехвърля в блендер и се смила с доматения концентрат, пушения пипер, винения оцет и останалия зехтин.
5
Печена целина със сос „Ромеско“ 5
Прибавя се и накълцаният босилек.
6
Печена целина със сос „Ромеско“ 6
Целината се изважда от солта, бели се и се реже на филийки с дебелина от около 1 см.
7
Печена целина със сос „Ромеско“ 7
Поднася се върху соса. По желание се поръсва с капки зехтин, сол на люспи и цели листенца босилек.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: