Мусабах

Красиво и вкусно постно предястие
Източник: Бон Апети
Дата: 25.11.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г сух нахут
40 мл студено пресован зехтин
1 люта зелена чушка
4 стръка магданоз
1 ч. л. сода бикарбонат
лют пипер на люспи (без семки)

за хумуса:
50 г сусамов тахан
50 мл студено пресован зехтин
2 скилидки чесън
1/2 лимон
1/2 ч. л. кимион
сол на вкус

за тахановия сос:
50 г сусамов тахан
1 скилидка чесън
1/2 лимон
сол на вкус

за сервиране:
1–2 глави лук
плоски питки


Начин на приготвяне:
1
Мусабах
Нахутът се накисва (за 2–4 часа) в голямо количество вода с половината от содата, след което се измива добре. Залива се с чиста вода и се оставя за една нощ да се накисне. Измива се, слага се в тенджeра, залива се с чиста вода и се поръсва с останалата сода. Вари се, докато омекне много добре.
2
Мусабах 2
Прецежда се и 1/3 от него се връща във водата, като се оставя на слаб огън, за да се поддържа горещ.
3
Мусабах 3
Продуктите за хумуса – отцеденият нахут, сокът от лимона, кимионът, чесънът, сусамовият тахан, зехтинът и сол на вкус – се смилат в блендер. Ако има нужда, хумусът се разрежда с част от водата, в която се е варил.
4
Мусабах 4
Тахановият сос се приготвя, като сусамовият тахан се разбърква с 60 мл вода, сока от лимона, стритата на паста скилидка чесън и сол на вкус.
5
Мусабах 5
Хумусът се смесва с тахановия сос, горещите зърна нахут и един черпак от горещата вода. Слага се в дълбока чиния или купа.
6
Мусабах 6
Поръсва се с накълцана люта чушка, лют пипер на люспи, накълцан магданоз и се полива обилно със зехтин.
7
Мусабах 7
Гарнира се с лук, нарязан на четвъртинки, и затоплен плосък хляб.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

26.04.2018
МИМ, на нахута му трябва време, за да се свари добре. Както при боба, така и тук важи правилото - колкото по-дълго е бил накиснат нахутът, толкова по-лесно увира. Процесът може да бъде ускорен, ако се използва сода бикарбонат - тя помага на нахута да поеме водата.
3.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2018
Благодаря Ви за изчерпателния отговор и за коригираната рецепта. Сетих се да питам и още нещо - каква е идеята нахутът да се кисне и после да се вари във вода със сода? Никога не съм слагала сода при варене на нахут, има ли после разлика във вкуса или текстурата му?
2.
Изпрати
лично съобщение

06.03.2018
МИМ, по отношение използването на тахан в рецептата - виж направеното уточнение в стъпки 3 и 4. А що се отнася до начина на „сглобяване“ на предястието – в случая се касае за рецепта от израелската кухня, която местните приготвят по този начин, като обединяват в едно ястие три различни текстури (всяка с различен вкус) – сварените зърна нахут, хумуса и тахановия сос. Ако желаеш, може и да не приготвяш отделно таханов сос, а да смесиш всички съставки заедно.
1.
Изпрати
лично съобщение

05.03.2018
Здравейте! С тази рецепта моментално ме спечелихте! Обожавам хумус, така че задължително ще я пробвам! Но имам 2 въпроса: 1. За количеството на тахана - в продуктите е на 2 места по 50 г, т.е. е общо 100 г, а в клипчето и начина на приготвяне се говори за половината тахан - от кое количество е тази половина? Може би трябва да редактирате рецептата... 2. Каква е идеята да се правят поотделно хумус и таханов сос, които после да се смесят, след като продуктите се повтарят? Няма ли да се получи, ако всичко се пасира наведнъж?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


148 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: