Мусабах

Дата: 05.03.2018
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г сух нахут
40 мл студено пресован зехтин
1 люта зелена чушка
4 стръка магданоз
1 ч. л. сода бикарбонат
лют пипер на люспи (без семки)
за хумуса:
50 г сусамов тахан
50 мл студено пресован зехтин
2 скилидки чесън
1/2 лимон
1/2 ч. л. кимион
сол на вкус
за тахановия сос:
50 г сусамов тахан
1 скилидка чесън
1/2 лимон
сол на вкус
за сервиране:
1–2 глави лук
плоски питки
 

Начин на приготвяне:
1
МусабахНахутът се накисва (за 2–4 часа) в голямо количество вода с половината от содата, след което се измива добре. Залива се с чиста вода и се оставя за една нощ да се накисне. Измива се, слага се в тенджeра, залива се с чиста вода и се поръсва с останалата сода. Вари се, докато омекне много добре.
2
Мусабах 2Прецежда се и 1/3 от него се връща във водата, като се оставя на слаб огън, за да се поддържа горещ.
3
Мусабах 3Продуктите за хумуса – отцеденият нахут, сокът от лимона, кимионът, чесънът, сусамовият тахан, зехтинът и сол на вкус – се смилат в блендер. Ако има нужда, хумусът се разрежда с част от водата, в която се е варил.
4
Мусабах 4Тахановият сос се приготвя, като сусамовият тахан се разбърква с 60 мл вода, сока от лимона, стритата на паста скилидка чесън и сол на вкус.
5
Мусабах 5Хумусът се смесва с тахановия сос, горещите зърна нахут и един черпак от горещата вода. Слага се в дълбока чиния или купа.
6
Мусабах 6Поръсва се с накълцана люта чушка, лют пипер на люспи, накълцан магданоз и се полива обилно със зехтин.
7
Мусабах 7Гарнира се с лук, нарязан на четвъртинки, и затоплен плосък хляб.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

26.04.2018
МИМ, на нахута му трябва време, за да се свари добре. Както при боба, така и тук важи правилото - колкото по-дълго е бил накиснат нахутът, толкова по-лесно увира. Процесът може да бъде ускорен, ако се използва сода бикарбонат - тя помага на нахута да поеме водата.
3.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2018
Благодаря Ви за изчерпателния отговор и за коригираната рецепта. Сетих се да питам и още нещо - каква е идеята нахутът да се кисне и после да се вари във вода със сода? Никога не съм слагала сода при варене на нахут, има ли после разлика във вкуса или текстурата му?
2.
Изпрати
лично съобщение

06.03.2018
МИМ, по отношение използването на тахан в рецептата - виж направеното уточнение в стъпки 3 и 4. А що се отнася до начина на „сглобяване“ на предястието – в случая се касае за рецепта от израелската кухня, която местните приготвят по този начин, като обединяват в едно ястие три различни текстури (всяка с различен вкус) – сварените зърна нахут, хумуса и тахановия сос. Ако желаеш, може и да не приготвяш отделно таханов сос, а да смесиш всички съставки заедно.
1.
Изпрати
лично съобщение

05.03.2018
Здравейте! С тази рецепта моментално ме спечелихте! Обожавам хумус, така че задължително ще я пробвам! Но имам 2 въпроса: 1. За количеството на тахана - в продуктите е на 2 места по 50 г, т.е. е общо 100 г, а в клипчето и начина на приготвяне се говори за половината тахан - от кое количество е тази половина? Може би трябва да редактирате рецептата... 2. Каква е идеята да се правят поотделно хумус и таханов сос, които после да се смесят, след като продуктите се повтарят? Няма ли да се получи, ако всичко се пасира наведнъж?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Kameliya коментира рецептата Миди с ориз по бургаски
Ivailo Hlebarov се регистрира в сайта.
Красимир коментира рецептата Брауни с течен шоколад
Dimitar Nikolov Dimitrov се регистрира в сайта.
Petyo Enchev се регистрира в сайта.
Албена се регистрира в сайта.
Veneta Filipova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта