„Битербален“ от агнешко

По рецепта, вдъхновена от холандската кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 07.03.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешка плешка (1,5–2 кг)
100 г кашкавал от овче мляко
2 яйца
2 жълтъка
10 г пресен джинджифил
1 стрък стеблена целина
1 малка глава лук
1 морков
1 стрък мащерка
1 дафинов лист
1 зърно бахар
2 с. л. брашно (+ за овалване)
2 с. л. краве масло
1/2 ч. л. кимион на зърна
1/8 ч. л. зърна кориандър
сол и черен пипер на вкус
галета за овалване
олио за пържене на маслена баня

за соса:
300 г цедено кисело мляко
1/2 връзка пресен джоджен
1 скилидка чесън
1 с. л. паста „Хариса“
30 мл зехтин
сокът от 1/2 лайм
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
„Битербален“ от агнешко
Агнешката плешка се слага в дълбока тенджера и се залива с вода. Прибавят се лукът, целината и морковът, нарязани на едро, дафиновият лист, мащерката, сол и черен пипер.
2
„Битербален“ от агнешко 2
Кипва се и се вари, като междувременно се отпенва.
3
„Битербален“ от агнешко 3
Сварената плешка се почиства от мазнината и се обезкостява. Част от бульона се прецежда през марля и фина цедка.
4
„Битербален“ от агнешко 4
Кимионът, бахарът и кориандърът се загряват в сух тиган, докато отпуснат ароматите си. След това се стриват в хаванче.
5
„Битербален“ от агнешко 5
Маслото се загрява и в него се запържва брашното. Наливат се 200 мл прецеден бульон и се вари, докато се получи гъст сос, като паста. Дърпа се от огъня.
6
„Битербален“ от агнешко 6
Към соса се прибавят жълтъците и настърганият кашкавал. Разбърква се със стритите подправки и настъргания джинджифил.
7
„Битербален“ от агнешко 7
Сипва се при месото и отново се разбърква. Сместа се охлажда.
8
„Битербален“ от агнешко 8
Оформят се малки топчета, които се подреждат в тава и отново се охлаждат. След това се овалват последователно в брашно, разбитите яйца и галета.
9
„Битербален“ от агнешко 9
Пържат се на маслена баня до златисто.
10
„Битербален“ от агнешко 10
Чесънът се стрива на паста, джодженът се наситнява и се разбъркват с киселото мляко, сока от лайм и сол на вкус.
11
„Битербален“ от агнешко 11
Харисата се запържва за секунди в сгорещения зехтин.
12
„Битербален“ от агнешко 12
Сипва се върху млякото.
13
„Битербален“ от агнешко 13
Битербалените се поднасят с млечния сос.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.05.2018
Рецептата е точна ,но аз ги сервирах с таратор.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: