Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник)

Рецепта от празничната руска кухня, която впечатлява с истинско богатство от вкусове
Източник: Бон Апети
Дата: 31.08.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
300 г краве масло (на стайна температура)
300 г крем сирене
2 жълтъка
450 г брашно
1 ч. л. сол
2 ч. л. бакпулвер
черен пипер на вкус
1 жълтък (за намазване)

за плънката:
1 пиле
2 малки глави лук
2–3 моркова
350 г гъби пачи крак
100 г заквасена сметана
1/2 връзка магданоз
1 връзка пресен лук
1 малка глава резене
150 г ориз „Арборио“
4 с. л. краве масло
3 сварени яйца
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник)
Тестото се приготвя като маслото се разбива с крем сиренето. Добавят се жълтъците и отново се разбива.
2
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 2
След това малко по малко се сипва и брашното, смесено с бакпулвера, солта и черен пипер на вкус.
3
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 3
Разбърква се добре, разделя се на 2 топки, които се увиват в прозрачно фолио и се прибират в хладилник за поне 30 минути.
4
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 4
Пилето се нарязва на парчета и се сварява заедно със стеблата от магданоза, зелената част от резенето, нарязаният наедро лук и обелените моркови.
5
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 5
След това месото се обезкостява, морковите се режат на шайби, а бульонът се запазва, като останалите зеленчуци се отстраняват.
6
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 6
Пресният лук се наситнява и се запържват в 2 с. л. масло.
7
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 7
Прибавя се останалото резене, нарязано наситно.
8
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 8
След като и резенето се запържи, се сипва оризът.
9
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 9
Разбърква се и малко по малко се налива от бульона от варенето на пилето (300–400 мл). Овкусява се със сол и черен пипер и се готви, до готовност на ориза, след което се охлажда.
10
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 10
Гъбите се сотират в останалото масло с щипка сол.
11
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 11
Смесват се със заквасената сметана и наситнените листенца магданоз и се охлаждат.
12
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 12
Едната част от тестото се разточва и се поставя във форма с подвижно дъно (с диаметър 26 см), така че краищата да стърчат навън.
13
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 13
Отгоре се разпределя оризът.
14
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 14
След това се подреждат варените яйца, нарязани на шайби и се сипват гъбите.
15
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 15
Следват пилешкото месо и морковите.
16
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 16
Покрива се с останалото тесто и стърчащите краища се изрязват. Намазва се с разбит с малко вода жълтък.
17
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 17
В средата се прави отвор.
18
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 18
Отстрани се оформят декоративни шарки.
19
Пирог с пиле, гъби и ориз (Курник) 19
Пирогът се пече 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор и след това още 25 минути – на 180 градуса. Охлажда се 20 минути, нарязва се и се сервира.

Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

30.08.2022
Наистина много вкусно ястие, но сякаш очаквах повече като вкус след толкова труд. С подготовката на продуктите и всички процедури ми отне почти двойно повече време.
5.
Изпрати
лично съобщение

12.09.2016
Тъй като в нас само аз съм фен на гъбите малко модифицирах рецептата :) Гъбите ги пропуснах, а сметаната я сложих в ориза и стана много вкусно :)
4.
Изпрати
лично съобщение

02.09.2016
Трудоемко и като краен резултат не е вкусно съчетанието с оризов слой по - добре да се избегне
3.
Изпрати
лично съобщение

28.09.2015
Да, Нина, тестото може да се приготви от предния ден. Ние използвахме форма с диаметър от 26 см.
2.
Изпрати
лично съобщение

09.09.2015
Забравих да попитам -тази доза на тестото за форма с какъв диаметър е подходяща , за да не стане прекалено тънко или дебело ?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


184 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: