Питки с моцарела

Български питки, които добре си партнират с италианско сирене
Източник: Бон Апети
Дата: 26.02.2023
Питки с моцарела
 
Необходими продукти:
850 г брашно
430 г кисело мляко
2 яйца (размер M)
20 г жива мая
20 г сол
1 щипка захар
85 г краве масло
250 г сирене „Моцарела”
1 яйце за намазване
брашно за поръсване и разточване


Начин на приготвяне:
1
Питки с моцарела

Маята се разтваря в малко топла вода заедно със захарта. Оставя се да шупне.

 


2
Питки с моцарела 2

В купа се поставя брашното, добавя се солта, прави се кладенче, в което се слагат шупналата мая, разбитите яйца, кисело мляко и разтопеното масло.

 


3
Питки с моцарела 3

Разбърква се с дървена лъжица, прехвърля се на плота и се замесва меко, еластично тесто.

 


4
Питки с моцарела 4

Правят се 6 питки и се оставят да втасат за около 1 час в набрашнена тава, като се поръсват с брашно и се покриват с кърпа.

 


5
Питки с моцарела 5

След това питките се притискат навътре леко, да се получи кладенче, и в него се слага накъсаната моцарела. Ръбчето на питките се намазва с разбито яйце.

 


6
Питки с моцарела 6

Слагат се в 2 тави със силиконови килими. Пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, за 25 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (21)
21.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2024
Просто чудесни.
20.
Изпрати
лично съобщение

04.03.2023
Страхотни! Направих ги на 16 части - по идеи на останалите коментиращи, за което благодоря.
19.
Изпрати
лично съобщение

01.07.2020
Много вкусни!
18.
Изпрати
лично съобщение

05.12.2019
Бравоооо! Просто не мога да опиша колко вкусна е тази рецепта! Намазах с жълтък, поръсих с шарена сол, после кашкавал, изпекох ги и ги намазах с масло, напръсках ги с влажна ръка и ги покрих за 5 мин с кърпа. Уникално!!!
17.
Изпрати
лично съобщение

11.10.2018
Много са вкусни, а и лесни за приготвяне. Следващия път аз също също ще ги направя по-малки, защото така са наистина големи:).
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


104 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: