Плодова пита

Пъстра палитра от вкусове, галещи небцето
Източник: Бон Апети
Дата: 12.05.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
2 яйца (размер L)
80 г захар
80 г краве масло + за намазване
200 г брашно + за поръсване
1 ванилия
1/2 пакетче бакпулвер
50 мл прясно мляко

за крема:
350 г сирене “Рикота”
100 г бял шоколад
100 г захар
150 мл животинска сметана
1 ванилия

за гарниране:
2 кивита
1 портокал
1 розов грейпфрут
200 г ягоди
1 ч. л. желатин


Начин на приготвяне:
1
Плодова пита
Захарта и маслото се разбиват, докато маслото побелее, слагат се яйцата и отново се разбива. Добавят се брашното, бакпулверът, ванилията и прясното мляко.
2
Плодова пита 2
Тестото се разстила в намазнена и набрашнена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Охлажда се и по желание се намазва с ром.
3
Плодова пита 3
Рикотата се разбива със захарта и ванилията закратко, за да не се втечни. Добавя се нарязаният наситно шоколад.
4
Плодова пита 4
Сметаната се разбива добре и се прибавя към крема.
5
Плодова пита 5
Готовият крем се нанася върху блата.
6
Плодова пита 6
Питата се гарнира с нарязаните плодове.
7
Плодова пита 7
Желатинът се накисва в около 40 мл вода, докато набъбне и се загрява закратко в микровълнова фурна.
8
Плодова пита 8
Плодовете се намазват с желатина. Питата се охлажда поне 2 часа и се поднася.




Съвет:
За гарниране може да използвате всякакви сезонни плодове.

Подобни рецепти:
Коментари (18)
18.
Изпрати
лично съобщение

07.06.2021
Здравейте, Кори. Относно рикотата – прилича много на извара, но нека изварата е пълномаслена, като крем, а не суха. Може да смесите извара със сметана (заквасена или течна) за да получите нужната консистенция. Маскарпонето е добър вариант, да. Кондензирано място има във всички магазини, които изброявате, попитайте къде да го намерите. В тези магазини има и рикота също. За кокосовата сметана – пишете за коя рецепта става въпрос, защото няма универсален заместител. Поздрави от нас!
17.
Изпрати
лично съобщение

29.05.2021
Здравейте, с какво да заменя рикотата. Не съм от София, обиколих днес всички големи вериги в града и не намерих рикота. Харесах и други торти пролетни с плодове, също в състава им има рикота. С какво може да се замени, същия проблем с кондензираното мляко. Нито Лидл, нито Кауфланд, дори и в Метро не намирам. Може ли като публикувате рецепти да пишете с някой друг продукт , който да се замени даден продукт. Може ли рикотата с маскарпоне да се замени. Кондензираното мляко с какво, кокосовата сметана от рецептата за кокосовата торта с какво. Въпросите са и към други рецепти за торти, не само за тази.
16.
Изпрати
лично съобщение

19.07.2018
Стана страхотна. Кремът е много интересен. Аз използвах сезонни плодове :)
15.
Изпрати
лично съобщение

04.01.2017
Кремът нещо не ми се получи и затова го замених със сметана, но като цяло беше превъзходна. Плодова пита с банани,киви и мандарини. Разкош!!!
14.
Изпрати
лично съобщение

11.05.2015
Кремът нещо не ми се получи, беше много течен... Но като цяло беше мн вкусно :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Габриела Михайлова се регистрира в сайта.
Radoslava.Mihaylova коментира рецептата Лайм пай
Resmiye Shaibova се регистрира в сайта.
Тодор Агайн се регистрира в сайта.
Генова се регистрира в сайта.
Йорданка Стоянова се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Битербален
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: