Плосък хляб с маслини и тиквички

С чедър, пармезан, маслинова паста, сушени домати и богатство от аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 29.09.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г бяло брашно от спелта
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
1 1/2 ч. л. суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол

за маслиновата паста:
150 г черни маслини (без костилки)
4 стръка прясна мащерка
1 скилидка чесън
3 с. л. зехтин (студено пресован)
1 ч. л. балсамов оцет
1/2 ч. л. риган
кората от 1 лимон
сол на вкус

за поръсване:
1 тиквичка
100 г сирене „Пармезан“
100 г сирене „Чедър“
50 г сушени домати (в зехтин)


Начин на приготвяне:
1
Плосък хляб с маслини и тиквички
Маята и захарта се разбъркват в 150 мл хладка вода.
2
Плосък хляб с маслини и тиквички 2
Брашното от спелта се смесва със солта.
3
Плосък хляб с маслини и тиквички 3
Наливат се водата с маята и зехтинът и се замесва гладко, еластично тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
4
Плосък хляб с маслини и тиквички 4
Маслините и зехтинът се смилат на пюре.
5
Плосък хляб с маслини и тиквички 5
Чесънът се стрива на паста с малко сол. В маслиновото пюре се разбъркват чесновата паста, оцетът, риганът, накълцаната мащерка и настърганата лимонова кора.
6
Плосък хляб с маслини и тиквички 6
Тиквичката се разполовява по дължина и се нарязва на полумесеци.
7
Плосък хляб с маслини и тиквички 7
Сушените домати се нарязват на едро, пармезанът и чедърът се настъргват.
8
Плосък хляб с маслини и тиквички 8
Тестото се разточва на тънка кора и се прехвърля в намазана със зехтин тава. Покрива се с маслиновата паста, отгоре се подреждат тиквичките, поръсва се с чедъра, сушените домати и пармезана. Хлябът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

25.06.2021
Уникално вкусно. Вече е в любими.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


258 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: