Поркета от свинска плешка

Овкусена с букет от ароматни билки
Източник: Бон Апети
Дата: 29.12.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 кг свинска плешка с кожа (без кост)
50 мл зехтин „Екстра върджин“

за ароматната сол:
2 с. л. сол
2 с. л. семена от копър
4 стръка розмарин
1 стрък салвия
1 ч. л. черен пипер
5 скилидки чесън
кората от 1 лимон



Начин на приготвяне:
1
Поркета от свинска плешка
Солта, копъровото семе, листенцата розмарин, салвията, черният пипер, чесънът и настърганата лимонова кора се смилат в блендер.
2
Поркета от свинска плешка 2
В кожата на месото с нож се правят прорези, с формата на ромбове. Отвътре също се правят няколко прореза, за да може месото да се овкуси по-добре.
3
Поркета от свинска плешка 3
Месото (без кожата) се намазва със зехтина и в него се втрива ароматната сол.
4
Поркета от свинска плешка 4
След това се завързва стегнато с готварски конец.
5
Поркета от свинска плешка 5
Прибира се в хладилник за поне 6 часа.
6
Поркета от свинска плешка 6
Изважда се и се оставя за около 1 час на стайна температура. Слага се в тава, застлана с пергаментова хартия, върху която е поставена решетка за печене и се пече 30 минути в загрята на 220 градуса фурна.
7
Поркета от свинска плешка 7
След това температурата се намалява на 150 градуса и месото се пече още 3 часа и половина.

Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

01.04.2021
С тази рецепта месото се сготви прекрасно, но подправките ми дойдоха в повече. Семената от копър бяха единственото, което усещам. Не бих готвила повече с тях или поне не в такава доза. Дори розмаринът, който е силен като цяло, не се усети след приготвянето. Бих си го направила отново, но с други аромати.
4.
Изпрати
лично съобщение

17.02.2017
и използвайте пресен розмарин сухия е много силен и отблъсква
3.
Изпрати
лично съобщение

12.09.2016
направих я от гърдите и стана също толкова блестяща
2.
Изпрати
лично съобщение

19.10.2015
Вече е в любими!
1.
Изпрати
лично съобщение

12.10.2015
Страхотна рецепта!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


106 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: