Португалски понички

Хрупкави топки с канела и захар
Източник: Бон Апети
Дата: 20.05.2011
Португалски понички
 
Необходими продукти:
за тестото:
125 г брашно
3 яйца
15 г захар
1 с. л. краве масло
1 пръчка канела
кората от 1/2 лимон
5 г бакпулвер
1 щипка сол
250 мл вода
1 л олио за пържене

за заливка и за поръсване:
200 г сладко кондензирано мляко
пудра захар
канела


Начин на приготвяне:
1
Португалски понички

Сухите продукти за тестото се смесват в купа.


2
Португалски понички 2

Водата се кипва заедно с настърганата лимонова кора и канелата. Когато заври, съдът се дърпа от огъня и канелата се изважда. Слага се маслото и се изчаква да се разтопи.


3
Португалски понички 3

Разбърква се и се прибавя брашнената смес като се бърка енергично няколко минути, за да не стане тестото на бучки.


4
Португалски понички 4

Едно по едно се слагат яйцата и отново се бърка интензивно, за да може хубаво да се абсорбират от сместа. Полученото тесто трябва да е гъсто и лепкаво.


5
Португалски понички 5

Олиото се сгорещява в подходящ дълбок съд. С помощта на две чаени лъжици се взима от тестото, заглажда се и се пуска в олиото.


6
Португалски понички 6

Поничките се пържат по 3–4 минути всяка, до светлокафяв цвят.


7
Португалски понички 7

Когато са готови, се изваждат с решетъчна лъжица върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.


8
Португалски понички 8

Кондензираното мляко се слага в касерола и на слаб огън се бърка непрекъснато,  до получаването на карамелен цвят.


9
Португалски понички 9

Поничките се подреждат в купа, заливат се с кондензираното мляко и се поръсват със смес от пудра захар и канела.




Съвети:

За да не залепват лъжиците за тестото, предварително ги потопете в тенджерата с олиото.

Ако желаете да постигнете по-наситен лимонов вкус на поничките, можете да сложите кората от цял лимон в тестото.

Поничките могат да се напълнят с крем или сладко.



Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Ами станаха страхотни!!! Направих им карамелен сос, нямах кондензирано мляко! ммм...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


165 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: