Постни аранчини със сос от маслини

Интересно безмесно предложение
Източник: Бон Апети
Дата: 15.04.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г ориз „Арборио“
5 г сушени манатарки
2 малки тиквички
50 г грах
1 морков
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1/2 лимон
750 мл зеленчуков бульон
150 мл бяло вино
40 мл зехтин (+ за намазване)
2 стръка риган
3 с. л. хранителна мая
3 с. л. сусам
2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
галета за овалване
олио за пържене на маслена баня

за соса:
250 г маслини „Каламата“ (без костилки)
200 г пасирани домати (от консерва)
20 мл зехтин
1 скилидка чесън
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Постни аранчини със сос от маслини
Морковът се настъргва, а лукът и чесънът се наситняват. Зеленчуците се запържват в половината от зехтина, докато омекнат без да се карамелизират.
2
Постни аранчини със сос от маслини 2
Добавя се оризът, запържва се за кратко и се налива виното. Щом се изпари, се подправя с наситнения риган.Малко по малко и при непрекъснато бъркане, се налива от бульонът, докато оризът го поеме и стане готов.
3
Постни аранчини със сос от маслини 3
Тиквичките се разполовяват и се почистват от семките. Намазват се със зехтин, посоляват се и се готвят на тиган от двете страни. Режат се напречно на тънки ивички.
4
Постни аранчини със сос от маслини 4
Манатарките се накисват във вряла вода.
5
Постни аранчини със сос от маслини 5
Готовият ориз се смесва с тиквичките, накълцаните манатарки и малко от водата от накисването. Овкусява се със сол и черен пипер и се охлажда.
6
Постни аранчини със сос от маслини 6
Смесва се с настърганата лимонова кора, лимонов сок на вкус и брашното, като се разбърква добре.
7
Постни аранчини със сос от маслини 7
От сместа се оформят топки, като във всяка се слага по малко грах, овкусен със зехтин и сол. Прибират се във фризер за 30 минути.
8
Постни аранчини със сос от маслини 8
Овалват се в смесена със сусам и хранителна мая галета.
9
Постни аранчини със сос от маслини 9
Чесънът се накълцва и се слага в тенджера. Наливат се доматите и зехтинът. Сипват се и нарязаните маслини, посолява се и се готви 10 минути на слаб огън.
10
Постни аранчини със сос от маслини 10
Пържат се на маслена баня до златисто и се отцеждат от мазнината върху кухненска хартия.
11
Постни аранчини със сос от маслини 11
Аранчините се поднасят със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


107 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: