Постни лозови сарми

Ястие от рецептурника на Чудомир, подходящо за трапезата на Бъдни вечер
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Постни лозови сарми
 
Необходими продукти:
15-16 големи лозови листа
2 щипки копърово семе
1/2 ч. л. чубрица
1 ч. л. сол
1 ч. л. сух копър
1 1/2 ч. л. смляно кафе
1 1/2 ч. л. червен пипер
8 с. л. олио
1 глава лук (100 г)
50 г стафиди
50-80 г орехови ядки
300 г ориз
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Постни лозови сарми
Стафидите се заливат с топла вода и се оставят да престоят в нея, докато набъбнат.
2
Постни лозови сарми 2
Лукът се нарязва наситно и се запържва в предварително загрятото олио за 1 минута. Сипва се оризът и се пържи, докато стане "стъклен".
3
Постни лозови сарми 3
След това съдът се оттегля от котлона и плънката се поръсва с червен пипер, сол и смляно кафе.
4
Постни лозови сарми 4
Наливат се 300 мл гореща вода и оризът къкри на тих огън, докато поеме водата.
5
Постни лозови сарми 5
Подправя се със семе от копър, сипват се нарязaните надребно орехови ядки и се добавят стафидите заедно с водата, в която са киснали.
6
Постни лозови сарми 6
Накрая плънката се поръсва със сух копър, чубрица и черен пипер, разбърква се и ври, докато поеме цялата течност.
7
Постни лозови сарми 7
В лозовите листа се слага по малко от плънката и се завиват сарми.
8
Постни лозови сарми 8
На дъното на тенджера се налива малко олио и се поставят няколко лозови листа. Отгоре се нареждат сармите, поръсват се със сол и се поливат с малко олио.
9
Постни лозови сарми 9
Сармите се затискат с чиния, налива се топла вода, така че да е два пръста над нивото им. Варят се около 20 минути и са готови за сервиране.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


raq01 се регистрира в сайта.
Kristin Genkova се регистрира в сайта.
swenstyle коментира рецептата Домашен тарама хайвер
swenstyle се регистрира в сайта.
Ivaylo Yordanov Zemenski се регистрира в сайта.
Daniela Guneva коментира рецептата Печена свинска плешка
Ясен Симов се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: