Постни лучени сарми

Толкова са вкусни, че дори почитателите на месо няма да усетят липсата му
Източник: Бон Апети
Дата: 09.12.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
8 големи глави лук
250 г едри печурки
20 г сушени манатарки
2 скилидки чесън
100 мл бяло вино
1 стрък розмарин
150 г хляб (5 филийки)
2 с.л. доматен концентрат
8 с. л. зехтин
зехтин за поливане
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Постни лучени сарми
Лукът се почиства, отрязват се капачета и се цепва вертикално, така че само най-външните слоеве да са прорязани.
2
Постни лучени сарми 2
Лукът се вари около 10 минути, докато леко омекне в сърцевината. След това се охлажда, външните пластове се махат и се запазват, а вътрешността се нарязва на кубчета.
3
Постни лучени сарми 3
Хлябът, заедно с корите, се смила в блендер. След това се запържва в 2 с. л. от зехтина на умерен огън, докато трохите станат златисти.
4
Постни лучени сарми 4
Манатарките се накисват в гореща вода и се оставят да набъбнат.
5
Постни лучени сарми 5
Печурките се обелват, шапките и пънчетата им се режат на кубчета, розмаринът и чесънът се наситняват.
6
Постни лучени сарми 6
В останалия зехтин първо се запържват сърцевината на лука и чесънът, а след това се прибавят печурките и розмаринът. Когато гъбите започват да омекват, се слагат отцедените и наситнени манатарки (водата се запазва).
7
Постни лучени сарми 7
Сипва се доматеният концентрат и щом и той се запържи леко, се налива виното, накрая се подправя със сол и черен пипер на вкус.
8
Постни лучени сарми 8
Накрая гъбената смес се събира с трохите.
9
Постни лучени сарми 9
Отделените външни слоеве на лука се пълнят със сместа и се подреждат в тава с отвора надолу. Останалата плънка се разпределя отгоре, налива се водата от манатарките, полива се със зехтин и се посолява.
10
Постни лучени сарми 10
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 40 минути.
11
Постни лучени сарми 11
След това фолиото се отстранява и лукът се допича за още 15 минути на 220 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2014
Получиха се отпървия път и станаха супер вкусни.
4.
Изпрати
лично съобщение

12.04.2014
Чудесна рецепта, благодаря Ви!
3.
Мария Петрова

10.01.2014
Много вкусни и лесни за приготвяне. Бих ги приготвила отново и отново. Много са интересни!
2.
Изпрати
лично съобщение

23.12.2013
Много харесах рецептата и реших да я сготвя за Бъдни вечер. Получиха ми се-не толкова красиви като Вашите, но също така вкусни :)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.12.2013
Quinoa stuffed white onions,tarragon tomato sauce
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: