Пролетно настроение

Източник: Бон Апети
Дата: 23.05.2005

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за пандишпановия блат:
6 яйца
150 г захар
180 г брашно
50 г маргарин

за марципана:
400 г пудра захар
100 г брашно
100 мл вода
жълта, оранжева и зелена сладкарска боя

за крем парфе:
120 мл вода
400 мл сметана
30 г желатин
200 г конфитюр от праскови

за сиропа:
300 мл вода
150 г захар
1 пакетче ванилия



Начин на приготвяне:
1
Пролетно настроение
Отделят се белтъците и жълтъците на яйцата. 2/3 от захарта постепенно се изсипва в белтъците, като се разбиват на сняг. Останалата захар се разбива с жълтъците и 5 мл вода, докато станат на крем.
2
Пролетно настроение 2
Разбитите жълтъци и белтъци се смесват в голяма купа и се добавя пресятото брашно. Изсипва се в намазнена и поръсена с брашно форма. Пече се 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
3
Пролетно настроение 3
Сиропът се приготвя, като захарта се вари във водата 5 минути. Щом се сгъсти, се ароматизира с ванилията.
4
Пролетно настроение 4
Маргаринът се разтопява във водата на тих огън. Щом сместа кипне, се добавя брашното. Бърка се, докато се хомогенизира.
5
Пролетно настроение 5
Докато е топло, тестото се разстила върху плоча и се охлажда до 18 градуса. След това се омесва с пудрата захар. Слага се в найлонов плик, на хладно.
6
Пролетно настроение 6
Половината от марципана се оцветява с бяла, жълта и оранжева боя, останалият се запазва. Между дланите и пръстите се моделират топче и фитилче. Върху мраморна плочка с помощта на пластмасово картонче се изтегля листо. Нагъва се и се оформя цвете.
7
Пролетно настроение 7
Желатинът се накисва във водата, докато набъбне. След това се разтваря на водна баня. Смесва се с конфитюра. Разбитата на сняг сметана се смесва с желатина. (Част от сметаната се запазва за декорация.)
8
Пролетно настроение 8
Пандишпановият блат се охлажда и се изважда от формата. Разрязва се напречно през средата. Върху едната платка се нанася крем парфе, отгоре се поставя втората платка и върху цялата торта се нанася пласт от крема. Оставя се да стегне в хладилник.
9
Пролетно настроение 9
Запазеният марципан се разточва на 3 мм платка върху поръсена с пудра захар повърхност. С помощта на точилка се поставя върху тортата, така че да обвие добре и стените. Излишната част се отстранява.
10
Пролетно настроение 10
Тортата се напръсква със зелена сладкарска боя и се декорира с марципановите цветя.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


121 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: