Провансалски хляб

Божествен е този хляб - с аромат на билки, с дебела хрупкава кора и въздушен във вътрешността си
Източник: Бон Апети
Дата: 28.12.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за предварителното тесто (пулиш):
125 г брашно
250 мл вода
1/4 ч. л. суха мая

за тестото:
300 г брашно
1 1/2 ч. л. суха мая
2 ч. л. сол
50 мл портокалов ликьор (портокалов сок или кората от пл
2 стръка салвия
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
брашно за замесване
зехтин за намазване на купата


Начин на приготвяне:
1
Провансалски хляб
За предварителното тесто в купа се смесват брашното, водата и маята. Оставя се за 12–16 часа покрито с фолио за свежо съхранение.

2
Провансалски хляб 2
В купа се сипват брашното, сухата мая, солта и нарязаните наситно билки.

3
Провансалски хляб 3
Добавят се предварителното тесто и ликьора. Замесва се тесто.

4
Провансалски хляб 4
Прехвърля се в намазнена купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса, докато удвои обема си – за 1 час и 30 минути.

5
Провансалски хляб 5
Изважда се, размесва се и пак се оставя да втаса за 1 час и 30 минути. След това се оформя хляб и пак се оставя да втаса, покрит с кърпа.

6
Провансалски хляб 6
Прехвърля се върху нагорещен камък и се печете в загрята на 230 градуса фурна, с вентилатор, с купа с вода на дъното, за 20 минути.

7
Провансалски хляб 7
След това температурата се намалява на 180 градуса, с вентилатор и се пече още 25 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

06.01.2021
Портокаловия сок придава много екзотичен ст и свежест.
1.
Изпрати
лично съобщение

11.09.2013
Към подправките добавям и малко гранулиран чесън , и 3-4 щипки млян черен пипер.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Aylin Halilova се регистрира в сайта.
Евелина Наскова се регистрира в сайта.
Величка Семова коментира рецептата Войнишки курабии
milenka коментира рецептата Салата от настърган карфиол
Gotin Georgiev се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: