Прясна паста с песто от рукула и кедрови ядки, доматен фондан и чипс от бекон с редукция от магданоз

Дата: 16.03.2010
Източник: Бон Апети
Прясна паста с песто от рукула и кедрови ядки, доматен фондан и чипс от бекон с редукция от магданоз
 
Необходими продукти:
500 г брашно тип 00
2 скилидки чесън
2 ч. л. олио
2/3 ч. ч. гъста сметана
2 с. л. доматен аспик
1 с. л. доматено пюре
1 с. л. захар
6 листа босилек
сол и черен пипер на вкус
70 г бекон
1 връзка магданоз
50 мл зехтин
1 малка глава лук
4 големи домата (сорт “Биволско сърце”)
сол на вкус
9 жълтъка
3 яйца
2 с. л. зехтин
1 щипка сол
1–2 с. л. вода
1 ч. ч. рукула (едро нарязана)
1/4 ч. ч. натрошени орехи
25 г сирене “Пекорино” (настъргано)
25 г сирене “Пармезан” (настъргано)
1 скилидка чесън
100 г зехтин
75 мл вода
 

Начин на приготвяне:
1
Всички продукти за тестото се смесват и тестото се меси около 10 минути. Оставя се да отпочине в хладилник поне за 1 час. След това се изважда, премесва се и е готово за приготвянето на всякаква прясна паста.
2
Всички продукти за пестото от рукула се смилат в блендер до получаването на гъсто пюре. Ако е необходимо, може да се добави малко зехтин.
3
Доматите се попарват за кратко във вряща вода, след това „се шокират” в ледена вода. Нарязват се на 6 части, отстранява се семето и се запазва за доматения аспик. Месестата част се нарязва на малки кубчета, които се задушават в сгорещеното олио заедно с наситнените лук и чесън. Когато повечето течност се изпари, сместа се прекарва през телена цедка. Към получената гладка смес се прибавят пюрето и захарта и отново се връща на слаб огън, докато се получи гъста и лепкава маса. Накрая се овкусява със сол и пипер и се оставя да изстине. Междувременно се разбива сметаната и към нея се прибавя доматеният аспик*. Всичко това се смесва с доматената редукция и се оставя на хладно.
4
Беконът се нарязва на машина много тънко и се нарежда в тава върху хартия за печене. Притиска се с друг лист хартия и с втора тава, за да не се изкриви при печенето. Пече се на 90 градуса и се обръща поне веднъж, докато стане хрупкав и прозрачен.
5
Прясната паста се сварява ал денте или до полуготовност. В подходящ тиган се слага 1 с. л. песто от рукула с малко вода и малко сметана. Когато сместа заври, се прибавят спагетите и се разбърква. Добавя се още малко вода, ако е необходимо, за да проникне пестото по-добре в пастата. Овкусява се и се слага в средата на чинията. От четирите страни се поставят кюнелчета от доматения фондан и в него се забожда чипсът от бекон.
6
Магданозът за редукцията се потапя за 5 секунди във вряла вода и след това – в ледена. След това се пасира заедно с водата и зехтина до получаването на гъсто пюре. Прецежда се през гъста цедка и получената течност се поставя в малък съд да се редуцира на тих огън до необходимата гъстота. Ястието се залива с магданозена редукция и се украсява с босилек.

* За получаването на доматен аспик се разтварят 6 г желатин в 250 мл доматена вода. Тя се получава, като се кипва месестата част на доматите със същото количество вода за около 5 минути. След това се пасира и прецежда.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


180 ДУШИ ОНЛАЙН
Vasil Gerginski се регистрира в сайта.
Илкова коментира рецептата Бананова торта с лешници
Илкова коментира рецептата Хляб на балони
Vili Bakalska се регистрира в сайта.
Жан сготви Гирос
Mariyana Petrova коментира рецептата Пиле „Тандури“ на скара
Петя коментира рецептата Хрупкаво свинско на фурна
Красимир коментира рецептата Кашник
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта