Риба със сос от бяло вино

Дата: 10.01.2017
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 пъстърви (по 400–600 г всяка)
1 стрък стеблена целина
1/4 стрък праз
1 морков
2 стръка магданоз
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. бял пипер на зърна
сол и черен пипер на вкус
за соса „Бонфоа“:
500 мл бяло вино
1 малка глава лук шалот
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
5 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1 с. л. сок от лимон
1/4 ч. л. бял пипер
 

Начин на приготвяне:
1
Риба със сос от бяло виноМорковът и целината се обелват и се нарязват на дълги, тънки ленти. Празът се цепва, част от вътрешността се изважда и в него се поставят морков, целина, мащерката, магданозът и дафиновият лист. Завързва се с конец.
2
Риба със сос от бяло вино 2Рибата се почиства от люспите и се филетира, като кожата не се маха.
3
Риба със сос от бяло вино 3Костите от рибата се слагат в тенджера. Заливат се с 1 л студена вода и се кипва. В тенджерата се добавят подправките в праза и белият пипер. Готви се 15–20 минути.
4
Риба със сос от бяло вино 4С лъжица, от повърхността, се отстранява пресеченият белтък.
5
Риба със сос от бяло вино 5Около 2 с. л. масло се загряват и в него се запържва брашното.
6
Риба със сос от бяло вино 6Наливат се 200 мл от топлия рибен бульон – малко по малко – до получаване на кадифен сос - велуте.
7
Риба със сос от бяло вино 7Лукът се наситнява и се готвит във виното, заедно с дафиновия лист, мащерката и белия пипер, докато лукът омекне и виното се редуцира наполовина.
8
Риба със сос от бяло вино 8Налива се велутето. Пасира се и се прецежда.
9
Риба със сос от бяло вино 9Добавят се останалото масло и лимоновият сок.
10
Риба със сос от бяло вино 10Рибата се овкусява със сол и черен пипер. Готви се на плоча, намазана със зехтин.
11
Риба със сос от бяло вино 11Поднася се със соса.



Съвети:
Останалите морков, целина и вътрешността от праза използвайте за друга рецепта.
Останалият рибен бульон може да замразите и да използвате за рибена чорба, ризото с морски дарове и др.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

26.01.2017
Полезна, лесна, вксуна!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Михаела коментира рецептата Ризото с праз и наденички
Михаела коментира рецептата Ризото с праз и наденички
Кремена коментира рецептата Тавче гравче
Даниела се регистрира в сайта.
мариела публикува рецептата Бързи пилешки пържоли
мариела публикува рецептата Кростата капучино
мариела публикува рецептата Картофено руло с кайма
мариела публикува рецептата Козунак
Светла Тодорова публикува рецептата Ябълков пай
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта