Родопски шишарки

Рецепта от родопското село Павелско
Източник: Бон Апети
Дата: 03.04.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
750 г брашно
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. захар
1 к. ч. олио
1 пакетче бакпулвер
2 щипки сода
1 пакетче ванилия
смлени орехови ядки и цветни пръчици за декорация
2 яйца
1/2 л прясно мляко
60 г краве масло
1 пакетче ванилия
1 ч. ч. захар
2-3 с. л. брашно


Начин на приготвяне:
1
Родопски шишарки
Брашното се сипва в дълбок съд и към него се прибавят олиото, бакпулверът, смесените сода и кисело мляко.
2
Родопски шишарки 2
След това се сипва захарта, чупят се яйцата и се ароматизира с ванилията. Замесва се меко тесто и се оставя да престои около 2 часа.
3
Родопски шишарки 3
От тестото се разточва лист с дебелина около 1/2 см.
4
Родопски шишарки 4
Тестеният лист се нарязва на лентички с еднаква широчина.
5
Родопски шишарки 5
Всяка лентичка се увива около малка метална форма-фуния.
6
Родопски шишарки 6
Фунийките се пекат 10 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна. След това формичките се изваждат.
7
Родопски шишарки 7
Прясното мляко се загрява и се подслажда със захарта. Яйцата се разбъркват с брашното и се сипват в млякото, като се бърка. Кремът се ароматизира с ванилията и се сваля от котлона.
8
Родопски шишарки 8
Накрая се добавя маслото и кремът се разбърква, за да се смесят добре.
9
Родопски шишарки 9
Тестените форми се пълнят с горещия крем.
10
Родопски шишарки 10
Готовите "шишарки" се украсяват със смлени орехови ядки или с цветни пръчици.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: