Саварини с орехи, фурми и мед

Напоени със сладък захарен сироп
Източник: Бон Апети
Дата: 10.11.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
40 г захар „Мусковадо”
10 г жива мая (около 1/4 от кубчето)
80 г краве масло (+ за намазване)
50 мл топло прясно мляко
80 г сочни фурми (тъмни)
2 яйца
60 г печени орехи
1 щипка сол

за сиропа:
300 г захар
250 мл вода
60 мл тъмен ром
100 г мед
1 лимон
1 шушулка ванилия

за гарниране:
250 г цедено кисело мляко
20 г мед


Начин на приготвяне:
1
Саварини с орехи, фурми и мед
Маята се разтваря в млякото, заедно със захарта и се оставя да шупне.
2
Саварини с орехи, фурми и мед 2
В купа се сипват брашното и солта. Добавят се шупналата мая, разтопеното масло и яйцата, разбърква се с лъжица.
3
Саварини с орехи, фурми и мед 3
Сипват се почистените от костилките и наситнени фурми и накълцаните орехи.
4
Саварини с орехи, фурми и мед 4
Разбърква се добре, докато се получи лепкаво тесто.
5
Саварини с орехи, фурми и мед 5
Форма за саварини се маже с разтопено масло.
6
Саварини с орехи, фурми и мед 6
Тестото се слага в пош и се разпределя в отворите на формата, като не трябва да се пълнят догоре, защото при печене ще се надигне. Ако се получат връхчета от тестото, се заглаждат внимателно с мокър пръст, за да не изгорят. Тестото се оставя да втаса във формата за около 1 час и 30 минути
7
Саварини с орехи, фурми и мед 7
Фурната се загрява на 170 градуса и тестото се пече до златисто – за около 20 минути.
8
Саварини с орехи, фурми и мед 8
През това време се приготвя сиропът, като в съд се смесват водата, захарта, медът и разполовената шушулка ванилия, заедно със семенцата. Готви се, докато сиропът леко се сгъсти. Добавят се настърганата кора от лимона, 1–2 с. л. от лимоновия сок и ромът. Оставя се да кипне и се оттегля от огъня.
9
Саварини с орехи, фурми и мед 9
Изпечените саварини се изваждат от формата, нареждат се в тава и се надупчват.
10
Саварини с орехи, фурми и мед 10
Когато се охладят, се заливат с горещия сироп. Оставят се да се напоят поне за 6 часа, като периодично се обръщат.
11
Саварини с орехи, фурми и мед 11
Цеденото мляко се разбърква с меда.
12
Саварини с орехи, фурми и мед 12
Саварините се поднасят, полети с останалия сироп и гарнирани с млечния крем, а по по желание – и с листенца мента или карамелизирани ядки.



Съвет:
Ако нямате форма за саварини, изпечете тестото във форма за кекс с дупка в средата или във форми за мъфини.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

14.11.2014
идеални са
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: