Шоколадова торта с тиква и карамелен крем

Празнична, пищна и богата
Източник: Бон Апети
Дата: 24.10.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
300 г брашно
3 с. л. натурално какао
3 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода
1/2 ч. л. сол
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 ч. л. канела
1 щипка джинджифил
1 щипка индийско орехче
250 г кафява захар
150 мл олио
3 яйца
800 г тиква цигулка
80 г заквасена сметана
80 г черен шоколад на калети

за карамеления сос:
300 г захар
100 мл животинска сметана

за крема:
500 г крем сирене
8 с. л. краве масло на стайна температура
1 пакетче бурбонска ванилова захар

за глазурата:
150 г черен шоколад на калети
60 мл животинска сметана

Бон Апети препоръчва:
Philadelphia оригинал – пълномаслено крем сирене. Много подходящо за всякакви ястия – както за основни ястия, така и за десерти поради оригиналния му богат и натурален вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем
Тиквата се обелва, почиства се от семките, нарязва се на парчета и се сварява. След това се отцежда и се пюрира. Трябва да се получат 500 г тиквено пюре.
2
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 2
Блатът се приготвя като брашното се смесва с какаото, солта, канелата, джинджифила, индийското орехче, ваниловата захар, бакпулвера и содата.
3
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 3
В друга купа се разбива захарта с олиото.
4
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 4
Добавят се яйцата и пак се разбиват.
5
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 5
Слагат се тиквеното пюре и сметаната и се разбърква.
6
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 6
Сухите съставки се сипват към течните и внимателно се разбърква, до хомогенизиране.
7
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 7
Добавя се и накълцаният шоколад.
8
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 8
Сместа се сипва в две форми за кейк с махащо се дъно, покрити с хартия за печене.
9
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 9
Пекат се 30 минути в загрята на 170 градуса фурна.
10
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 10
Охлаждат се и се режат надве.
11
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 11
Захарта за соса се карамелизира на слаб огън. Налива се сметаната и се бърка, докато захарта се разтвори и се получи карамелен сос. Оставя се да се охлади.
12
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 12
Маслото за крема се разбива с крем сиренето и ваниловата захар.
13
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 13
Добавя се карамеленият сос и отново се разбива добре.
14
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 14
Тортата се подрежда, като се редуват блатове и крем.
15
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 15
Трябва да се завършва с крем. Оставя се да се охлади за 2–3 часа.
16
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 16
Шоколадът за заливката се натрошава и се залива със загрятата в микровълнова фурна сметана.
17
Шоколадова торта с тиква и карамелен крем 17
Тортата се залива с глазурата и се оставя да се охлади.
Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

17.01.2021
Абсолютен провал! Изгорих се жестоко с карамела. Няма и да си помисля да я правя отново. Иначе ухае прекрасно. Ще видим как е на вкус, на външен вид моята прилича на вулкан :)))
10.
Изпрати
лично съобщение

26.10.2015
Валентина, едно и също е, само че ние сме добавили и крем сирене. Ако искаш може просто да го пропуснеш, но не смятаме, че ще се получи по-добре. Ако желаеш, може да направиш тортата с ванилов крем.
9.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2015
Тортата стана много вкусна. При мен също се получиха 2 блата, тъй като използвах форми с диаметър 28см и бяха доста тънки, за да ги разполовя. Искам да попитам с какво мога да заменя карамеления сос, следващият път? Например с тофи крем ?
8.
Изпрати
лично съобщение

29.01.2015
Тортата е чудесна! Направих няколко промени - изпекох 4 блата,като съотвено времето за печене стана 20 минути за блат. Към крема добавих още 100гр заквасена сметана, 1 желатин , разтворен в малко студена вода и стопен на водна баня. Накрая добавих 300гр животинска сметана,разбита на гъсто кисело мляко, за да стане пухкав крема. Получи се страхотна торта.Щях да публикувам снимка, ако имаше такава опция.
7.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2015
Много вкусна, но малко тежка торта. Имах лек проблем с карамеления сос, тъй като го оставих да изстине напълно- ГОЛЯМА ГРЕШКА! Не я правете!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: