Щрудел със сини сливи

Лесен домашен сладкиш
Източник: Бон Апети
Дата: 08.09.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
6 точени кори (печени на сач)
500 г сини сливи
125 г краве масло
100 г кафява захар „Демерара“
100 г орехи
60 г галета
50 г сушени сини сливи
50 г стафиди
30 мл ликьор „Амарето“
пудра захар и канела за поръсване
ванилов сладолед за сервиране


Начин на приготвяне:
1
Щрудел със сини сливи
Сливите се почистват от костилките и се нарязват на кубчета.
2
Щрудел със сини сливи 2
Сушените сливи се наситняват и заедно със стафидите се накисват в амаретото.
3
Щрудел със сини сливи 3
Маслото се разтопява, а орехите се накълцват.
4
Щрудел със сини сливи 4
Една кора се маже с масло, поръсва се с кафява захар, слага се друга кора и отново се маже с масло.
5
Щрудел със сини сливи 5
Поръсва се с галета, плодове, кафява захар, орехи и се навива стегнато руло.
6
Щрудел със сини сливи 6
Маже се с масло и по повърхността му се правят прорези. Поръсва се с кафява захар. По същия начин се приготвят още две рула.
7
Щрудел със сини сливи 7
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – 15 минути.
8
Щрудел със сини сливи 8
Готовите рула се поръсват с пудра захар, смесена с канела. Нарязват се и се сервират със сладолед.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

11.09.2023
Моят икономичен вариант - обикновени кори, редите на три купчини, докато свършат, добавяйки след всяка масло и захар. В средно тъмен карамел поставяте костилките от сливите да поврат 5 мин, с една чашка вода, в което накисвате сушените сливи. Режете с чопър, прибавяйки филийка хляб, ако не ви се намира галета. Захарта стрих в гранитно хаванче, стана малко по-груба от пудрата, но смесена с канелата придаде наестина много добър вид, като за снимка. Беше по-вкусно от всеки друг щрудел или тиквеник, който съм опитвала, а оригиналната рецепта би трябвало да е още по-добра.
3.
Изпрати
лично съобщение

01.10.2017
Вместо ликьор „Амарето“ може да се използва друг ароматен алкохол по избор (например ром, бренди, бадемов аперитив).
2.
Изпрати
лично съобщение

01.10.2017
За първи път правя щрудел с дебели кори, печени на сач и с известно опасение очаквах крайния резултат. Ами, получи се. Даже много добре се получи. ))) Накиснах сушените плодове в ром, защото и в моите припаси отсъстваше амаретото, но смятам, че всякакъв вид ароматен алкохол е подходящ. Портото е вид вино, макар и ликьорно и алкохолът в него е до 20%, а ликьорът Амарето е между 28 и 30 %.))) Смятам обаче, че 500 г сливи са недостатъчни и бих сложила 800 г, ако приготвям отново този вид щрудел.
1.
Изпрати
лично съобщение

27.09.2017
Ако не разполагам с амарето, мога ли да ползвам друг алкохол (порто например)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


144 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: