Шведски кюфтенца с грейви сос

Вкусни и ароматни мини кюфтенца
Източник: Vanya Kiselinova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 13.04.2016
Шведски кюфтенца с грейви сос
 
Необходими продукти:
за кюфтенцата:
2 филии хляб (стар)
2 средно големи картофа
1 ч. л. краве масло
1 малка глава лук
250 г свинска кайма
150 г телешка кайма
1 яйце
1 с. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. бахар на прах
1/8 ч. л. джинджифил на прах

за грейви соса:
1 с. л. краве масло
2 1/2 ч. ч. бульон
3 с. л. брашно
50 мл сметана


Начин на приготвяне:
1
Загряваме маслото и запържваме ситно нарязания лук, докато омекне и леко се карамелизира.
2
Обелваме картофите, сваряваме ги и ги настъргваме. Смесваме ги с останалите продукти за кюфтенцата и добавяме леко охладеният лук. Омесваме добре, до получаване на гладка и хомогенна смес.
3
От сместа, върху дъска или фолио оформяме малки кюфтенца с диаметър от около 2-3 см.
4
Изпържваме кюфтенцата до готовност в загрято олио.
5
За да приготвим грейви соса ни е необходима отцедената мазнина от пърженето на кюфтенцата. Към нея, в загрят тиган добавяме маслото и брашното и разбъркваме добре, докато се получи гладка паста.
6
Добавяме бульона и изчакваме да заври. Намаляваме силата на огъня и оставяме соса да къкри, докато се сгъсти, като разбъркваме периодично, за да не загори.
7
Непосредствено преди да свалим соса от котлона добавяме сметаната и разбъркваме.


Съвет:
Грейви сосът става най-вкусен, ако се използва хубав телешки бульон, но може да използвате и пилешки или зеленчуков.
Подходяща и традиционна гарнитура за шведските кюфтенца е картофено пюре или пържени картофки.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


124 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: