Скариди по провансалски

С вкус на лято
Източник: Бон Апети
Дата: 09.08.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг скариди (размер 16/20)
200 мл бяло вино
100 мл бренди
50 мл зехтин (студено пресован)
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 морков
2 ч. л. доматен концентрат
1 багета
сол и кайенски пипер на вкус

за букет гарни:
4 стръка магданоз
2 стръка мащерка
1–2 дафинови листа


Начин на приготвяне:
1
Скариди по провансалски
Скаридите се почистват, като с помощта на клечка за зъби се пробива тялото до главата и внимателно се изтегля т.нар. „вена“*.
2
Скариди по провансалски 2
Лукът и морковът се обелват и се наситняват. Запържват се в зехтина на умерен огън.
3
Скариди по провансалски 3
Добавят се скаридите и щом съвсем леко се позапържат, се фламбира с брендито.
4
Скариди по провансалски 4
Прибавят се виното, доматеният концентрат и завързаните мащерка, магданоз и дафинови листа. Готви се няколко минути, докато скаридите порозовеят от всички страни, около 3–5 минути.
5
Скариди по провансалски 5
Съдът се дърпа от котлона. Подправките се отстраняват, а ястието се поръсва с накълцан чесън, сол, черен пипер и кайенски пипер.
6
Скариди по провансалски 6
Поднася се с багета, нарязана на филийки.


Съвет:
* „Вената“ представлява храносмилателния апарат на скаридата (стомах и черво в едно). Повдига се с върха на ножа, хваща се с пръсти, издърпва се малко нагоре и внимателно се изтегля. Добре е, да се направи на един път, защото в противен случай, почистването става по-трудно, тъй като „вената“ трябва да се вади парченце по парченце. След като се извади, „вената“ се изхвърля.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


211 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: