Сладък мутабак

По ориенталска рецепта
Източник: Бон Апети
Дата: 07.06.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
400 г брашно (+ за набрашняване на плота)
1 с. л. бял винен оцет
1 с. л. олио
1/4 ч. л. сол

за плънката:
125 г краве масло
100 г сирене „Рикота“
100 г сирене „Котидж“
100 г орехи

за сиропа:
170 г захар

за гарниране:
пудра захар
канела


Начин на приготвяне:
1
Сладък мутабак
Брашното се разбърква със солта. Наливат се оцетът, олиото и 200 мл хладка вода. Замесва се гладко тесто. Оставя се в купа да почине за около час.
2
Сладък мутабак 2
После се размесва и се разделя на 6 топки, които се подреждат в тава, покриват се, за да не хващат кора, и се оставят да починат за още 30 минути.
3
Сладък мутабак 3
Маслото се разтопява, рикотата се разбърква със сиренето „Котидж“.
4
Сладък мутабак 4
Орехите за плънката се счукват в хаванче.
5
Сладък мутабак 5
Всяка топка се изтънява с точилка върху набрашнен плот и се маже обилно с разтопено масло. Другият вариант е, да се намажат с разтопено масло и да се разтеглят с ръце на много тънки кори.
6
Сладък мутабак 6
Половината от корите се мажат с плънката от сирена, а останалите се ръсят с орехи и по желание – със захар.
7
Сладък мутабак 7
Завиват се като пакети, като се внимава, да не се намачкат. Слагат се в тава. Пекат се около 8 минути в загрята на 240 градуса фурна, с вентилатор.
8
Сладък мутабак 8
От захарта и 170 мл вода се приготвя сироп.
9
Сладък мутабак 9
Когато пакетчетата станат златисти и хрупкави отвън, се изваждат от фурната и се поливат леко със сиропа, но не като баклава.
10
Сладък мутабак 10
Поднасят се веднага, поръсени с пудра захар и по желание – с канела.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


lillyj се регистрира в сайта.
lili8 се регистрира в сайта.
Nikolm513 се регистрира в сайта.
Изабел коментира рецептата Гъби с печени чушки и лук
Tedity се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: