Сладка питка

Източник: Kristina Mihaylova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 06.05.2017
Сладка питка
 
Необходими продукти:
1 кубче прясна мая
6 с. л. захар (+ за поръсване)
1 ч. ч. прясно мляко
3 ч. ч. брашно
1 к. л. сол
3 яйца
1 с. л. оцет
4-5 с. л. зехтин
краве масло (за намазване)
сусам (за поръсване)
ром или уиски (по желание)


Начин на приготвяне:
1
Разтваряме маята с 1 с. л. захар и около 1/2 ч. ч. затоплено прясно мляко и я оставяме да втаса за около 15 минути.
2
Пресяваме брашното в голяма купа и добавяме солта.
3
Загряваме 1 к. ч. прясно мляко за 30 секунди в микровълнова фурна и разтваряме в него останалата захар.

4
Правим кладенче в брашното и вътре сипваме 2 яйца и белтъка от третото (жълтъка оставяме настрана).
5
Добавяме маята, зехтина, оцета и млякото със захарта, като бъркаме с лъжица само в една посока, докато се получи тесто. Изваждаме го от купата и започваме да месим. Оставяме готовото тесто да втаса за 15 минути.
6
Разделяме втасалото тесто на 2 равни части. Разточваме едната във формата на кръг, намазваме я с масло и я поръсваме със захар. Слагаме отгоре другата част от тестото и леко я разточваме с ръка. Отново намазваме с масло и поръсваме със захар.
7
След това режем тестото на малки парчета (като за пица) и ги навиваме като кифлички. Подреждаме ги в предварително намазнена и набрашнена тава и ги оставяме да втасат за около 1 час.
8
Намазваме с жълтъка, смесен с малко зехтин и по желание с малко ром (или уиски). Поръсваме със сусам и печем около 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.


Съвет:
След като извадите питката от фурната е добре, да я покриете с кърпа за около 10-15 минути, да почине.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: