Слънчев хляб

Празничното настроение е гарантирано, когато този хляб огрее празничната ви трапеза
Източник: Бон Апети
Дата: 31.12.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г брашно
300 мл прясно мляко
2 яйца
1/2 кубче жива мая (42 г е цялото)
120 мл зехтин „Екстара върджин“
1 с. л. захар
2 ч. л. сол
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Слънчев хляб
Млякото се затопля. Маята се разтваря в 50 мл от млякото, добавят се захарта и щипка брашно и се оставя да шупне.
2
Слънчев хляб 2
В купа се смесват останалото мляко, яйцата, 30 мл от зехтина и сол на вкус. Брашното се сипва на плота и се прави кладенче. Сипват се млечната смес и шупналата мая и се замесва гладко тесто, което да не се лепи по пръстите.
3
Слънчев хляб 3
Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 1 час.
4
Слънчев хляб 4
След това тестото се разделя на три части - една голяма, една средна и една малка.
5
Слънчев хляб 5
Голямата част от тестото се разделя на пет равни части, които се разточват на тънки кръгове. Поставят се върху лист пергаментова хартия един върху друг като се мажат със зехтин (горната кора не се маже).
6
Слънчев хляб 6
С нож за пица, краищата им се изрязват, така че да се получи перфектен кръг.
7
Слънчев хляб 7
Тестото се реже на 8 триъгълничета, като триъгълничетата са само в средата на тестото, тоест то не е прорязано до край. Върховете на триъгълниците се издърпват леко навън. Така се образува нещо като голям геврек.
8
Слънчев хляб 8
По същия начин се процедира и със заделеното тесто със средна големина, като то трябва да е по-малко, за да може да влезе в средата на голямото. Малкото тесто се оформя на топка и се слага по средата на двата кръга, оформени като лъчи. Оставя се да почине за около 45 минути.
9
Слънчев хляб 9
След това се прехвърля в тава заедно с хартията, намазва се с разбит с малко вода жълтък, поръсва се със сусам и се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути и още 10 минути на 180 градуса.

Подобни рецепти:
Коментари (21)
21.
Изпрати
лично съобщение

09.07.2015
Много красива и вкусна!
20.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2014
Лесна рецепта , вкъсна и изглеждаща чудесно. Какво повече трябва
19.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2014
Голямо месене и точене падна, но е много красив.
18.
Изпрати
лично съобщение

22.02.2014
Стана , като на снимката малко са притеснявах , но се получи! Гордея се!!!
17.
Изпрати
лично съобщение

06.02.2014
Направих слънчевия хляб за Нова година ,всички много го харесаха
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Елена се регистрира в сайта.
krastana коментира рецептата Брауни с ягоди
Николай се регистрира в сайта.
Krasimira Ivanova се регистрира в сайта.
Rajna Peeva се регистрира в сайта.
Evtedi коментира рецептата Бяла торта „Гараш“
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: