Славски колач

рецепта от Сърбия
Източник: Nina
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 20.01.2020
Славски колач
 
Необходими продукти:
за тестото:
1,1 кг брашно (+1с.л.)
300 мл прясно мляко (хладко)
200 мл вода (хладка)
4 с.л. олио
2 яйца
40 г прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол

за украсата:
50 г брашно
40 мл вода
2 с.л. царевично нишесте



Начин на приготвяне:
1
Брашното (1,1 кг) се пресява в дълбок съд. В друг съд се раздробява маята, добавя се 1 с.л.брашно, захарта и 50 мл хладка вода. Всичко се разбърква, докато маята не се разтопи. Изчаква се 15 минути сместа да шупне.
2
Към шупналата мая се добавят яйцата, олиото, млякото и 150 мл хладка вода. Разбърква се внимателно.
3
В пресятото брашно се прави кладенче и се изсипва течната смес с мая. Меси се 2-3 минути и се добавя солта. Замесва се гладко тесто и се оставя да удвои обема си.
4
През това време се прави украсата. Брашното и нишестето се разбъркват, към тях се налива водата и хубаво се разбърква. От тестото се моделира украса по избор - цветя, птички, жито, плоска плетеница....
5
Дълбока тенджера се застила с хартия за печене. Премесеното тесто се разделя на две части. Едната половина се оформя на диск с диаметъра на тенджерата и се поставя на дъното ѝ.
6
Другата половина също се разделя на две. Едната част се оформя като диск с дебелина 2 см и се поставя в центъра на първия диск на дъното. От останалото тесто се правят 13 равни топки по 50-60 г всяка. Подреждат се в кръг по периферията. Намазва се с разбит жълтък или само с вода.
7
Украсата се поставя в дупките, образували се между топките. Покрива се с алуминиево фолио. Фурната се загрява на 220 градуса. Преди да се сложи хлябът, тя се намалява на 200 градуса. Хлябът се пече до готовност - около 30 минути, покрит с фолио, и още около 15 минути без фолио. Проверява се.

Съвети:
Докато се меси тестото, в помещението трябва да е топло и да няма рязки промени на температурата към студено.
Тестото за украсата покрийте с кърпа, когато не работите с него, за да не изсъхва.
Намокрете леко хартията за печене и я моделирайте по тенджерата.

Съвет:
- Докато се меси тестото за погачата в помешението трябва да е топло и да няма рязки промени на температурата към студено. - Тестото за украсата, покрийте с кърпа, когато не работите с него за да не изсъхва. - изрязва се квадратно парче от хартията за печене. Сгъва се на 2, после пак на 2 и пак... получава се лист с форма на фуния. Изрязват се стърчащите краища. В итог се получава кръг. Намокрете леко хартията за печене и я моделирайте по тенджерата.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


149 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: