Спаначена панакота

Интересна идея за безмесно предястие
Източник: Бон Апети
Дата: 06.06.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г спанак (почистен)
400 мл животинска сметана
60 г сирене „Пекорино“
40 г краве масло
1 скилидка чесън
2 ч. л. желатин
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и бял пипер на вкус

за трохите:
220 г брашно
180 г краве масло (студено)
60 г орехи
50 г овесени ядки
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Спаначена панакота
Спанакът се почиства и се попарва за 1–2 минути в кипяща подсолена вода.
2
Спаначена панакота 2
В загрято масло се запържва накълцаният чесън. Посолява се и се готви, докато омекне, без да се карамелизира.
3
Спаначена панакота 3
Сметаната се загрява. Спанакът се пюрира със 100 мл от сметаната и запържения в маслото чесън.
4
Спаначена панакота 4
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
5
Спаначена панакота 5
Останалата сметана се смесва с настърганото сирене „Пекорино“, посолява се и се овкусява с бял пипер и индийско орехче.
6
Спаначена панакота 6
Прибавят се предварително загретият желатин и пюрираният спанак.
7
Спаначена панакота 7
Сместа се разпределя във формички за крем карамел и се оставя в хладилник, за да стегне.
8
Спаначена панакота 8
В купа се смесват брашното, овесените ядки, накълцаните орехи и сол на вкус.
9
Спаначена панакота 9
Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, докато се получат трохи. Прехвълят се в тава и се пекат в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 10–15 минути, до златисто, като се бъркат периодично. Когато са готови, се охлаждат.
10
Спаначена панакота 10
Панакотата се изважда от формата и се сервира върху трохите.
11
Спаначена панакота 11
По желание се гарнира с разбита сметана и листенца бейби спанак или босилек.


Съвет:
За да извадите по-лесно панакотата от формата, я потопете в съд с топла вода, за да се отпусне желатинът.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: