Станимашка запеканка

Станимака е старото име на Асеновград, а ястието се приготвя с традиционния за района врат "Тракия"
Източник: Бон Апети
Дата: 04.01.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
750 г картофи
бял пипер на вкус
1-2 щипки сол
1 кубче зеленчуков бульон
1/2 кофичка кисело мляко
4-5 стръка магданоз
бялата част на 2 стръка праз
3-4 скилидки чесън
100 г врат
100-150 г кашкавал
маргарин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Станимашка запеканка
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на тънки филийки.
2
Станимашка запеканка 2
Йенска тава се намазва с маргарин и в нея се нарежда един пласт от картофените филийки, така че краищата им да се припокриват.
3
Станимашка запеканка 3
Скилидките чесън се нарязват на филийки, празът – наситно, месото - на тънки, малки парчета.
4
Станимашка запеканка 4
Нарязаните скилидки чесън се разпределят върху картофите в тавата. Отгоре се поръсва със сол и бял пипер, добавят се наситнените праз и месо.
5
Станимашка запеканка 5
По описания начин се реди втори пласт от всички продукти и накрая отново се покрива с ред картофи.
6
Станимашка запеканка 6
Кубчето бульон се стрива в купа и се залива с 200-300 мл гореща вода.
7
Станимашка запеканка 7
Когато бульонът се разтвори, в него се налива киселото мляко и се разбива.
8
Станимашка запеканка 8
Запеканката се полива с приготвената заливка.
9
Станимашка запеканка 9
Тавата се покрива с фолио и ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути.
10
Станимашка запеканка 10
Готовата запеканка се изважда и фолиото се отстранява. Ястието се поръсва с наситнен магданоз и настърган кашкавал и се връща във фурната за кратко, за да се запече кашкавалът.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: