Супа с кокосово мляко и скариди

Приготвена в тайландски стил, пикантна, с аромат и вкус на море и кокос. Една импровизация на Стоян, с превъзходен резултат
Източник: Бон Апети
Дата: 18.04.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 малки тиквички
12 пресни скариди (размер 26–30)
2 глави шалот
2 скилидки чесън
2 люти червени чушлета
1 лайм
30 г пресен джинджифил
2 с. л. зехтин
50 мл фиш сос
1 консерва кокосово мляко (400 мл)
1/4 връзка магданоз
1/2 ч. л. къри на прах
1 дафинов лист


Начин на приготвяне:
1
Супа с кокосово мляко и скариди

Скаридите се почистват, черупките и главите се запичат във фурна на 220 градуса с вентилатор, за 10 минути. Месото се измива хубаво под течаща студена вода.

 


2
Супа с кокосово мляко и скариди  2

В касеролата се слагат едро нарязаният шалот, кората от лайм – цели парчета, смачканият чесън, обеленият и нарязания наедро джинджифил, дафиновият лист и стеблата от магданоза. Наливат се 800 мл вода и се оставя да къкри на слаб огън, за около 10 минути.

 


3
Супа с кокосово мляко и скариди  3

Черупките и главите, се вадят от фурната, налива се 1 черпак от бульона, за да се деглазира съда, и после всичко се сипва в бульона. Оставя се на слаб огън да къкри 10 минути.

 


4
Супа с кокосово мляко и скариди  4

Тиквичките се оформят на тънки ленти, без сърцевината, поливат се със  зехтина и се пускат в сгорещен тиган на два пъти, да се запържат.

 


5
Супа с кокосово мляко и скариди  5

В същия тиган, с останалата от тиквичките мазнина, се запържват измитите и отцедени скариди.

 


6
Супа с кокосово мляко и скариди  6

Вадят се от тигана и се налива кокосовото мляко.

 


7
Супа с кокосово мляко и скариди  7

В съда, през цедка, се изсипва готовият бульон.

 

 


8
Супа с кокосово мляко и скариди  8

Оставя се да кипне и се дърпа от огъня. Овкусява се с кърито, фиш соса и сока от лайма.

 


9
Супа с кокосово мляко и скариди  9

В чинии се слага от тиквичките, по 2 скариди, налива се бульонът. Поръсва се с нарязани наситно листа магданоз и наситнени люти чушлета.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


228 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: