Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии

Печеното сервирано на съботния или неделния обяд не е просто месо, то е истински ритуал. Събира семейството, създава атмосфера, превръща почивните дни в празник
Източник: Бон Апети
Дата: 29.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,5 кг свинско контрафиле
80 г сушени кайсии
80 г сочни сушени сини сливи без костилки
50 г печени лешници
2 глави лук
1 малка глава целина
100 мл червено десертно вино („Порто”)
400 мл пилешки бульон
1 ч. ч. животинска сметана
30 г краве масло
сол и черен пипер на вкус

за намазване:
50 г дижонска горчица
1 ч. л. сух чесън
1 с. л. кафява захар „Мусковадо”


Начин на приготвяне:
1
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии

Свинското контрафиле се обезципява.

 


2
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 2

С уред за заточване на ножове се прави отвор по дължината на месото. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


3
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 3

Сините сливи и кайсиите се накисват в горещото вино, а лешниците се нарязват наситно. В купа се смесват лешниците и отцедените от виното сушени плодове. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


4
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 4

Месото се напълва със сместа.

 


5
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 5

Запечатва се в сгорещеното масло до златисто.

 


6
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 6

В купа се смесват горчицата, захарта и чесъна.

 


7
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 7

Месото се прехвърля в тава, намазва се с ароматната смес и около него се слагат нарязани наедро глава целина и лук. Налива се бульонът и се пече в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час.

 


8
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 8

Месото се изважда, оставя се леко да се охлади, а зеленчуците и соса от печенето се пасират, прецеждат се и се прехвърлят в съд на котлона. Щом кипнат, се налива сметаната, оставя се 2–3 минути на котлона и сосът е готов.

 


9
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 9

Месото се нарязва и се залива със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2024
Съвет към следващите, за да се напълни добре, трябва отворът да се разшири максимално с допълнително разтегляне и плънката да не е много надребно нарязана. На мен времето за печене ми дойде в повече, стана леко сухо, особено на следващия ден се виждаше това, може фурната ми да е по-силна. Обикновено пека за не повече от 40 мин подобно парче месо, което овалвам в смес от розмарин и семе от копър, преди запечатването, но при малко по-високи градуси. Така че бях любопитна как ще се изпече за повече време на по-ниски градуси, мисля да пробвам за 50 мин. следващия път.
3.
Изпрати
лично съобщение

16.06.2014
Тази рецепта наистина е страхотна.Сосът към месото е най-вкусният, който съм пробвала.Наистина си заслужава да се пробва.
2.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2014
Получи се перфектно! Аз сложих вместо кайсии смокини и синьо сирене,имаше отличен резултат!
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Направих рецептата снощи.Като цяло се хареса,само че аз пекох месото на 180 градуса за 1,30мин.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


147 ДУШИ ОНЛАЙН
v.nikovva се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Студена зелена супа
Бон Апети коментира рецептата Ягодов оцет
Бон Апети коментира рецептата Ягодов трайфъл
Бон Апети коментира рецептата Телешко на тиган
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: