Таджикски хляб нон

Приготвя се от два вида брашно и кисело мляко
Източник: Бон Апети
Дата: 30.01.2013
Таджикски хляб нон
 
Необходими продукти:
4 ч. ч. бяло брашно
2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. вода за млякото
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. захар
1/2 ч. ч. топла вода
1 с. л. морска сол
мазнина за купата


Начин на приготвяне:
1
Таджикски хляб нон

В топлата вода се разтварят захарта и маята. Оставя се да шупне. Киселото мляко заедно с една чаша вода се сипват в касерола и се загрява.

 


2
Таджикски хляб нон 2

В купа се сипват шупналата мая и стопленото кисело мляко. Разбива се с телена бъркалка и се добавя пълнозърнестото брашно, малко по малко, при постоянно бъркане. Оставя се да втаса за 1 час.

 


3
Таджикски хляб нон 3

Втасалото тесто се поръсва със солта и се добавя бялото брашно, малко по малко, при постоянно бъркане. Замесва се меко и еластично тесто.

 


4
Таджикски хляб нон 4

Тестото се слага в намазнена купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса.

 


5
Таджикски хляб нон 5

Фурната се загрява на 250 градуса. Скарата се поставя в горната част на фурната и върху нея се слага камък за пица, да се загрее. Втасалото тесто се сипва на плота и леко се притиска с ръце. Оставя се така за 10 минути. След това се нарязва на 8 равни парчета.

 

 


6
Таджикски хляб нон 6

Всяко парче тесто се притиска с ръце, докато стане с диаметър 15–20 см. (Може да се работи и с точилка). В средата се надупчва с вилица, за да не се надига при печенето.

 

 


7
Таджикски хляб нон 7

Питките се пекат във фурната върху камъка за 7–8 минути, без да се обръщат.

 


8
Таджикски хляб нон 8

След това се поставят върху скара да се охладят.


 




Вариант: Ако нямате камък за пица, ползвайте тава с дебело дъно.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
vaniii5 се регистрира в сайта.
Мария Големанова се регистрира в сайта.
annakamalieva се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: