Теглена баница

Източник: Йорданка
ТИТЛА: Чирак
Дата: 10.06.2015
Теглена баница
Теглена баница
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 яйце
1 с. л. оцет
20 мл олио
1 ч. л. сол
топла вода

за плънката:
5 яйца
400 г сирене



Начин на приготвяне:
1
Замесва се меко тесто (като се слага вода, колкото поеме) и се оставя, да почине. От тестото се откъсват еднакви по големина парчета (колкото топки за тенис) и се оставят върху намазнена повърхност, за да се отпуснат.
2
През това време се приготвя плънката - в случая я правим от яйца и сирене, но може да е и с праз, тиква или кайма (с каквото решите).
3
Вземате една топка тесто, сплесквате я с ръце и започвате да я разтягате, като я въртите бързо за краищата. Слага се на плота и тегленето продължава по цялата окръжност, докато се получи тънка и прозрачна кора.
4
Слагате плънка и навивате кората. Ако искате кората да не е суха и прекалено дебела, преди да я навиете, отрежете краищата й. Така ще съберете тесто поне за още две кори.
5
Накрая намазвате баницата с олио и я печете на 180 градуса.


Съвет:
Изчакайте баницата да изстине, преди да я разрежете, за да не стане глетава.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2018
с айранче и....
6.
Изпрати
лично съобщение

26.06.2015
Броя на корите зависи и от големината на корите, затова няма точен брой ;)
5.
Изпрати
лично съобщение

26.06.2015
Олиото няма как да е точно количество, зависи как е станало тестото и дали се лепи по плота. Ако се сложи мая и се разточва вече няма да е същата баница. При теглената баница вкуса идва от теглените кори, защото с точене стават плътни колкото и да се изтънят и няма този вкус. При точене се използва и повече брашно. Не се отчайвайте , че от първия път не е станало тегленето ;)
4.
Изпрати
лично съобщение

24.06.2015
Дима Михалова,ако опитате да направите рецептата с тесто с мая,се получава и с разточване на тънко-ще си спестите дърпането на листите.Освен това при тестото с мая няма риск баницата да стане клисава.
3.
Изпрати
лично съобщение

23.06.2015
И посоченото количество олио май е само за тестото.За намазване на корите преди да се навият аз използвах около 200 мл олио,в т.ч. и намасляването отгоре преди печенето.Полезно щеше да ми бъде ако беше посочено колко броя кори излизат.Моите бяха 6,но тавата ми е големичка.Съжалявам,че не я снимах
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: